miercuri, octombrie 5, 2022

Reclamele despre suplimente alimentare „fac rău”. Adrian Streinu- Cercel: „Fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri”

Marți, 15 iunie 2021, cu ocazia lansării rezultatelor studiului „Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat că problema suplimentelor alimentare ar trebui dezbătută și legiferată.

Te-ar mai interesa: Secrete neștiute despre Mercur retrograd. Iată la ...

Reclamele despre suplimente alimentare „fac rău”

Motivul ar consta în faptul că tot mai mulți oameni se lasă influențați de reclame, „care mai de care mai năstruşnice” și, în acest fel, ajung să își facă rău.

„Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…).

De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri.

(…) Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă”, a declarat Streinu-Cercel, potrivit Capital.

Te-ar mai interesa: Ce sunt zaharurile ascunse? Substanțele dulci care...

Adrian Streinu-Cercel, campanie despre colectarea medicamentelor expirate: „Aş da şi un bonus de vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă”

Președintele Comisiei pentru sănătate din Senat spune că este necesară realizarea unor campanii despre colectarea medicamentelor expirate, în urma cărora oamenii să primească un bonus, de exemplu vitamina C.

„Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi. Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune medicamentele expirate.

Te-ar mai interesa: Sfat pentru întărirea sistemului imunitar. Medic: ...

Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate. Și majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute”, a punctat Streinu-Cercel.

În aceeași măsură, o problemă importantă este cea care se referă la constituirea preţului la medicamente. Președintele Comisiei pentru sănătate din Senat este de părere că prețul trebuie modificat rapid, pentru că reprezintă calitatea vieții pacienților.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, despre mezeluri: O supercarne. În l...

„Nu se mai poate rămâne cu sistemul vechi, ultimul preţ din Europa, şi pauperizăm piaţa românească de medicamente pentru că, ce să vezi, nu trebuie să avem cel mai mic preţ.

Preţul este calitatea vieţii pacienţilor noştri şi piaţa pacienţilor noştri, ăsta e preţul şi ăsta trebuie modificat rapid şi e o chestie de ordin de ministru.

Nu e nu ştiu ce fantasmagorie, nu e nu ştiu ce calcul de mers pe stele, ci este de un ordin de ministru”, a susţinut Streinu-Cercel.

Te-ar mai interesa: Așa apare cancerul. Preot: Lovim în organe în func...

„Avem nevoie de o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic”

În legătură cu suplimentele alimentare, Diana Păun, consilier prezidenţial, a criticat legea în domeniu. Aceasta a subliniat că există atât legea suplimentelor cât și cea a alergiei, însă au fost contestate extrem de profesioniștii din sistem.

„Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni.

Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată, dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de altfel, le-aţi menţionat. Care este concluzia?

Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor, să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului, tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat.

Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem”, a afirmat consilierul prezidenţial.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private