Sari la conținut

Reîntors din SUA, un medic cheamă românii în stradă: „Nu mai răbdați bătaia de joc, acesta nu este sistem medical”.

Reîntors după mai bine de 30 de ani din SUA, un medic cheamă românii în stradă: „Nu mai răbdați bătaia de joc, acesta nu este sistem medical”.

După ce a lucrat  20 de ani în spitale dotate cu aparatură de ultimă generație, în SUA, medicul Sorin Mucanciu a revenit în țară și îi îndeamnă pe români să protesteze împotriva condițiilor din spitalele românești.

„Sistemul medical românesc este prăduit. Nu este normal ca în 33 de ani guvernul unei țări europene să nu construiască nici un spital nou. Puține sunt spitalele modernizate, majoritatea cu greu își întrețin activitatea.

Medicii tineri pleacă astăzi din România nu datorită salarizării ci pentru că nu există condiții. În România îți este frică să mergi în spital deoarece nu se știe cu ce pleci de acolo”, susține Sorin Muncaciu, citat de publicația 4Media.

De ce nu au tinerii șanse în România

„Tinerii nu au nici o șansă aici. Avem centre universitare foarte bune, scoatem cei mai buni medici din Europa, dar apoi îi pierdem.

Banii de salarii nu mai sunt o problemă, însă sistemul de sănătate este căpușat din toate părțile. Spitalele din România nu ar îndeplini condițiile minimale de funcționare.

Există o industrie a importurilor de medicamente de miliarde de euro, iar noi nu mai producem aproape nimic în țară, despre cercetare nici nu mai are rost să vorbim.

Avem nevoie urgent de o infrastructură modernă pentru construcția de noi spitale, în 10 ani această problemă ar putea fi rezolvată dacă s-ar dori”, mai spune medicul, citat de 4Media.

Românii trebuie să protesteze

Dând exemplul SUA, doctorul cheamă românii în stradă pentru a-și apăra drepturile. Motive ar fi multe, nu doar sistemul medical și spitalele insalubre: condițiile tot mai grele, prețurile uriașe, teama pentru ziua de mâine, sistemul de educație etc.

„Și în SUA există corupție și clasa politică formează grupuri de interese care uneori trec de anumite limite. Însă acolo poporul reacționează la orice abuz, drepturile americanilor se apară în stradă.

De la sindicate și până la marile companii sau asociații neguvernamentale, toate răspund în stradă atunci când politicul nu își face treaba. În cea mai puternică democrație din lume, poporul american își apară drepturile ieșind constant în stradă”, explică medicul Mucanciu, citat de 4Media.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.