joi, mai 26, 2022

Revine poliomielita? Un nou vaccin are ca scop stoparea răspândirii. Pandemia este doar o parte a problemei, spun experții.

În ultimii 15 ani, lumea a cheltuit miliarde de dolari într-un efort de a elimina virusul prin eforturi de vaccinare. Rezultatele au fost încurajatoare. Ratele au scăzut de la aproximativ 350.000 de cazuri în 1988 la doar câteva zeci până în 2016.

Revine poliomielita?

Cu toate acestea, în ultimii ani, incidența poliomielitei a început să crească. Motivul are de-a face cu tipul de vaccin utilizat în multe părți ale lumii, mai ales în țările cu venituri mici și medii. În timp ce Statele Unite și alte țări occidentale injectează un virus inactivat care nu prezintă niciun risc de răspândire și sunt acum libere de poliomielita, alte țări se bazează pe un vaccin oral. Este ieftin, este ușor de administrat și două sau mai multe doze conferă imunitate pe viață. Problema constă în faptul că este făcut cu virus viu, slăbit.

Te-ar mai interesa: Guvernul a aprobat legea care va permite personalu...

Specialiștii atrag atenția că cei care au fost imunizați cu virusul viu îl pot arunca în scaun, care se poate răspândi apoi prin canalizare în locurile cu salubritate slabă. Dacă virusul rămâne slab, poate chiar expune persoanele nevaccinate la poliomielita și le poate oferi imunitate. Dar dacă suferă mutații și își recapătă virulența, cineva care nu este vaccinat se poate îmbolnăvi de poliomielita derivată din vaccin după contactul cu apa uzată contaminată.

Și acum țările care au eradicat anterior poliomielita în Africa, Orientul Mijlociu și părți din Asia au noi focare de poliomielita derivată din vaccin.

Te-ar mai interesa: Alertă alimentară: produs cu pesticide retras de p...

Pandemia este doar o parte a problemei. 25 de țări au raportat cazuri anul trecut

Potrivit specialiștilor în poliomielită, unul dintre motivele acestei creșteri a cazurilor este că lipsurile de imunizare din ultimii ani au creat mai multe oportunități pentru ca cei nevaccinati să se infecteze.

„Campaniile de vaccinare au fost cu siguranță afectate de pandemie”, spune Raul Andino , virolog la Universitatea din California, San Francisco, potrivit NPR.

La începutul anului 2020, de exemplu, a existat o pauză de 4 luni în eforturile de vaccinare împotriva poliomielitei în peste 30 de țări, potrivit Ananda Bandyopadhyay, director adjunct pentru poliomielita la Fundația Bill & Melinda Gates. (Nota editorului: Fundația Gates este un finanțator al NPR și al acestui blog).

Te-ar mai interesa: Te confrunți des cu balonarea abdominală? Iată cât...

„Rezultatul acestei pauze și întreruperi poate fi observat în apropierea de triplare a cazurilor de poliomielita derivate din vaccin din 2019 până în 2020 și o creștere a numărului de focare”, a spus acesta.

Compoziția vaccinului oral a fost, de asemenea, un factor. În 2016, urmărind o creștere a poliomielitei derivate din vaccin, oficialii mondiali din domeniul sănătății au modificat compoziția vaccinului oral. Anterior, vaccinul proteja împotriva tuturor celor trei tipuri de poliomielita sălbatică – virusul care circulă în mod natural în mediu. Apoi au retras unul dintre acele tipuri – cel care ducea la majoritatea cazurilor derivate din vaccin, dar a cărui formă sălbatică fusese eradicată cu succes.

Te-ar mai interesa: Copilul tău a dezvoltat un tic? Iată care sunt cel...

Numai că a existat o evoluție care nu fusese anticipată. Poliovirusul derivat din vaccin de acest tip era încă în circulație de la iterațiile anterioare ale vaccinului oral – și acum, cu vaccinul reformulat, un număr în creștere de oameni care nu mai erau vaccinați împotriva acestuia. Deci s-a răspândit în continuare.

Cu 25 de țări care au raportat cazuri anul trecut, oficialii de sănătate publică au tras un semnal de alarmă. Ei spun că chiar și un singur caz într-o țară este îngrijorător, deoarece virusul se poate răspândi – și poate circula deja acolo nedetectat. Așa că oamenii de știință încearcă din nou să depășească poliomielita prin lansarea unui nou tip de vaccin în aceste locuri. Și până acum, se arată promițător.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Un nou vaccin are ca scop stoparea răspândirii poliomielitei

În ultimii câțiva ani, Andino și colaboratorii săi au dezvoltat un nou vaccin oral din cauza recentelor focare de poliomielita derivată din vaccin și a unui aflux de finanțare din partea Fundației Bill & Melinda Gates. Noul vaccin încă mai conține o versiune slăbită a virusului, dar a fost blocat și mai mult.

„Am făcut trei modificări independente pentru a face reactivarea mai puțin probabilă”, spune Andino.

Cercetătorii au adaptat virusul astfel încât să acumuleze mai multe mutații pentru a deveni virulent și să acumuleze mai greu aceste mutații. De exemplu, au modificat polimeraza, una dintre enzimele cheie responsabile de introducerea mutațiilor, reducând capacitatea acesteia de a amesteca și potrivi genele de la diferiți viruși.

După ce a avut rezultate bune în studiile clinice, vaccinul a fost aprobat pentru utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății anul trecut. Din martie 2021, 265 de milioane de doze au fost administrate copiilor din 14 țări, în principal din Africa, care fie au înregistrat cazuri documentate de poliomielita derivată din vaccin, fie sunt vecine cu locații în care acest tip de poliomielita a fost înregistrat.

Dr. Modjirom Ndoutabe, coordonatorul poliomielitei în Biroul Regional pentru Africa al OMS, speră că acest nou vaccin va ajuta la schimbarea colțului când vine vorba de eradicare. „Sunt încrezător că putem opri rapid acest focar”, spune el.

Dar unii cercetători ai poliomielitei sunt sceptici – cum ar fi Svea Closser , un antropolog medical la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, care studiază programele de vaccinare cu accent pe poliomielita. Ea spune că oficialii din domeniul sănătății publice au făcut declarații similare că poliomielita a fost în pragul eradicării înainte – doar pentru a fi împiedicată de mutația virală și complicațiile logistice legate de distribuirea vaccinurilor.

„Pe de altă parte”, adaugă ea, „dacă aveți un vaccin oral împotriva poliomielitei care cu adevărat nu provoacă poliomielita derivată din vaccin, este ceva de care probabil vom avea nevoie pentru a asigura eradicarea în cele din urmă”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private