Sari la conținut

România este lovită de un val de aer rece. Temperaturi de minus 40 de grade în această zonă a Europei

România este lovită de un val de aer rece
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Va fi însă o încălzire de scurtă durată

România este lovită de un val de aer rece. Temperaturi de minus 40 de grade, dar nu în România. Țările nordice sunt lovite de un val de frig. În nordul Suediei, regiunea cuprinsă în special de orașul Umea, a fost martoră la temperaturi extrem de scăzute, atingând cea mai rece valoare din ultimii 12 ani.

Situat în nord-estul țării, Umea a fost afectată semnificativ de acest episod de frig extrem.

România este lovită de un val de aer rece

Consecințele au fost resimțite la nivelul transportului public, deoarece toate serviciile de trenuri de pasageri care circulă în zona nordică din Umea au fost suspendate până joi. Această decizie a fost luată pentru a minimiza riscurile asociate condițiilor meteorologice deosebit de reci.

Agenția de Meteorologie Suedeză (SMHI) a identificat un front atmosferic caracterizat prin presiune ridicată care aduce un aer extrem de rece în nord-estul Suediei și în nordul Finlandei. Această masă de aer rece a determinat înregistrarea unor temperaturi excepțional de scăzute în diverse părți ale regiunii.

În Nikkaluokta, aproape de orașul Kiruna din nordul Suediei, temperaturile au atins cote impresionante, coborând până la minus 41,6 grade Celsius.

Această valoare extrem de redusă a temperaturii a adus cu sine provocări semnificative pentru locuitorii din zonă, afectând viețile de zi cu zi și determinând instituțiile publice să ia măsuri de precauție.

S-au luat măsuri specifice pentru a face față frigului

Pe lângă impactul asupra transportului și vieții cotidiene, această perioadă de frig extrem a pus la încercare și infrastructura locală, provocând probleme la nivelul rețelelor de utilități.

Autoritățile locale au fost nevoite să gestioneze situații de urgență, asigurând asistență suplimentară comunităților afectate de aceste condiții meteorologice extreme.

În contextul acestei perioade reci, comunitățile din nordul Suediei au trebuit să recurgă la măsuri specifice pentru a face față condițiilor dificile, inclusiv izolarea termică sporită, furnizarea suplimentară de resurse energetice și sprijinul logistic pentru locuitorii afectați.

Pe măsură ce nordul Suediei se confruntă cu această provocare meteorologică deosebită, autoritățile și comunitățile locale depun eforturi concertate pentru a gestiona situația și a asigura siguranța și bunăstarea cetățenilor în fața unor temperaturi extreme fără precedent din ultimii ani, conform stirileprotv.ro.

Un val de aer rece se îndreaptă dinspre nord

venirea iernii devine tot mai evidentă, semnalizând tranziția de la temperaturi neobișnuit de ridicate în timpul zilei. Un front de aer rece se apropie rapid, amenințând să aducă înapoi frigul în România.

Chiar dacă în primele săptămâni ale iernii, zăpada a fost rară sau chiar inexistentă, o masă de aer rece se pregătește să revină în regiunea țării noastre.

În anumite regiuni, se preconizează că vor apărea ninsori și temperaturi mai scăzute. Dinamica atmosferică se va schimba brusc la sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie.

De asemenea, se anticipă că presiunea atmosferică crescută se va instala în nordul și nord-vestul Europei, facilitând intrarea unei mase de aer arctic în urma sa.

Iarna își face simțită prezența în România. Temperaturile vor scădea semnificativ. O scădere semnificativă a temperaturilor va avea loc inițial în Scandinavia și nordul Rusiei. Ulterior, masa de aer rece se va deplasa treptat către latitudini mai joase, inclusiv în zona României.

De aici încolo, evoluția vremii va fi extrem de variabilă și va fi influențată, printre altele, de traiectoria exactă a intrării masive de aer rece în Europa.

De exemplu, în cazul în care aerul rece se extinde până în bazinul central-nordic al Mării Mediteraneene, acest scenariu favorizează formarea ciclonilor, cu potențialul de a aduce ulterior precipitații semnificative în România, inclusiv ninsori pe arii extinse.

Există, totuși, și posibilitatea ca, în absența unui aport substanțial de umiditate de la un astfel de ciclon, răcirea să fie mai moderată, însoțită doar de ninsori locale.

În această ipoteză, se așteaptă câteva zile mai reci după Bobotează, inclusiv dimineți reci în zonele de depresiuni, chiar dacă nu traversăm o perioadă cu adevărat iarnă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel