Sari la conținut

România și Italia au semnat un acord pentru operații ale copiilor născuți cu malformații cardiace. Ce presupune exact acest lucru pentru România

România și Italia au semnat un acord pentru operații ale copiilor născuți cu malformații cardiace. Ce presupune exact acest lucru pentru România.

Marți, 19 aprilie, Alexandru Rafila a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă la Spitalul Marie Curie, că autorităţile române au prelungit un acord încheiat cu Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România.

România și Italia au semnat un acord pentru operații ale copiilor născuți cu malformații cardiace. Ce presupune exact acest lucru pentru România

 

În baza acestui acord, copiii cu probleme cardio-vasculare pot fi operaţi în România, la spitalul Marie Curie, de către specialişti din Italia. Pe de altă parte, medici din România sunt instruiţi în ceea ce priveşte realizarea de operaţii a copii cu malformaţii ale aparatului circulator. Acordul a fost prelungit pentru o perioadă de trei ani.

Autorităţile române au semnat, marţi după-amiază, un Act adiţional de prelungire a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România.

„Dezvoltarea chirurgiei cardio-vasculare pentru copii, un capitol aproape inexistent după Revoluţia română din 1989, a ajuns în acest moment, datorită acestui parteneriat şi datorită unor oameni inimoşi, a ajuns la maturitate.

În curând, România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardio-vasculare şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect pe de o parte, şi extinderea lui.

(…) Acest parteneriat va oferi resursa profesională, iniţial din partea italiană, ulterior şi vreau să vă spun că am fost impresionat de tinerii colegi din România care au învăţat să opereze copii pentru diverse malformaţii legate de aparatul circulator, oameni tineri din toată ţara care au beneficiat de training este extrem de important să creezi resursa umană”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Transferul copiilor cu probleme cardio-vasculare la spitale din străinătate este ”o soluţie temporară”

Parteneriatul încheiat de Spitalul Marie Curie şi asociaţiile implicate în acest proiect este „un model de bună practică”, a arătat Rafila.

Transferul copiilor cu probleme cardio-vasculare la spitale din străinătate este ”o soluţie temporară”, iar statul român ”trebuie să găsească resursele şi înţelepciunea încât să trateze copiii din România în România”.

În baza Acordului, intervenţii chirurgicale vor avea loc nu doar la Bucureşti, ci şi la spitale din Timişoara şi Iaşi.

Ministrul a anunţat că doi copii refugiaţi din Ucraina au fost operaţi în România, el spunând că acesta este ”un exemplu de solidaritate europeană”.

Alexandru Rafila a precizat că a avut discuţii cu reprezentanţii grupului San Donato şi despre domeniul onco-hematologiei pediatrice, ”un domeniu în care România mai are mulţi paşi de făcut”.

El le-a mulţumit celor care s-au implicat în acest proiect despre care spune că ”România avea nevoie, copiii din România aveau nevoie”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel