Sari la conținut

Rugăciune pentru iertarea păcatelor către Sfânta Teodora de la Sihla, prima sfântă româncă

Sfânta Teodora de la Sihla
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
Sfânta Teodora de la Sihla

Rugăciune pentru iertarea păcatelor către Sfânta Teodora de la Sihla, prima sfântă româncă.

Potrivit calendar ortodox 2021, pe 7 august creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Teodora de la Sihla, prima românacă trecută în rândul sfinților. Aceasta a fost fiica comandatului de artilerie la Cetatea Neamțului, armașui Ștefan Joldea.

Ea este căsătorită împotriva voinței sale cu un tânăr evlavios din Ismail, însă, după căsătorie, ea și soțul au ales calea monahală. O vreme, Sfânta Teodora a locuit în Munții Buzăului, apoi s-a Mutat în Munții Neamțului și și-a petrecut restul zilelor într-o peșteră prin zona Sihlei.

Dar în anul 1856, în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au ajuns la Lavră Pecerska din Kiev, unde sfântă este venerată cu numele de Sfânta Teodora din Carpați. Așa s-au înstrăinat moaștele Sfintei Teodora din patria ei și se păstrează în catacombele de la Pecerska, așezate în raclă de mult preț, pe care sunt scrise aceste cuvinte în limbile română – Sfânta Teodora din Carpați și slavonă – Sveti Teodora Carpatina.

Pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, Cuvioasa Teodora fiind prima româncă trecută în rândul sfinților, cu zi de prăznuire 7 august.

Astfel, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, din 6 august, este flancată de praznicele a doi mari sfinți români, recunoscuți și în afara granițelor: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, pe 5 august, și Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, pe 7 august.

Citește rugăciunea zilei de 7 august, către Sfânta Teodora, pentru iertarea tuturor păcatelor

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!”

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: