duminică, august 14, 2022

Dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă competență în Ecografie Generală, preocupări în nutriție, ozonoterapie a scris despre efectele medicinei hiperbare. Medicul internist vorbește de un studiu recent care a demonstrat că procesul de îmbătrânirea poate fi reversibil. 

”Pentru prima dată în istoria medicinei, un grup de cercetatori de la Sagol School of Neuroscienence si Sagol Center of Hyperbaric Medicine au publicat in noiembrie 2020 rezultatele unui studiu ce dovedesc indubitabil ca procesul de imbatranire este reversibil. NU stopat, NU incetinit, ci reversibil. Procedura medicala prin care s-a reusit acest lucru a fost oxigenoterapia hiperbara, aplicata dupa un protocol ce presupune 5 sedinte saptamanale a 90 minute, timp de 3 luni,” scrie dr. Elena Păcuraru.

Te-ar mai interesa: Vindecare prin puterea minții. Profesorul Dulcan: ...

Ameliorează funcția cognitivă

Potrivit medicului, s-a observat ca aceasta terapie inverseaza doua procese asociate imbatranirii si imbolnavirii, respectiv alungirea telomerelor (regiunile protectoare ale terminatiilor cromozomilor) care au crescut cu 38% si, respectiv, reducerea numarului de celule imbatranite si nefunctionale cu 37%. Studii anterioare ale acestor cercetatori au evidentiat ameliorarea functiilor cerebrale dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale si secundare varstei, folosind aceeasi tehnica a oxigenoterapiei hiperbare.

S-a constatat ca aceasta forma de tratament determina formarea de capilare sanguine noi la nivel cerebral (de fapt este un proces ce se genereaza la nivelul tuturor tesuturilor aflate in suferinta hipoxica, din organism) si amelioreaza functiile celulei nervoase dar nu este utila atunci cand procesul de deteriorare cerebral este vechi si pierderea de celule nervoase este semnificativa.

Te-ar mai interesa: Medic român: ”10 gânduri de om prost”...

O concluzie a acestui studiu a fost aceea ca, daca doresti ameliorarea functiei cognitive la un pacient, nu indici aceasta terapie cand s-a instalat deja dementa sau Alzheimer, ci o indici in stadiile incipiente, cand evaluarea neuro-cognitiva indica un deficit usor.

”În Israel sunt trei centre importante de Medicina hiperbara. Ministerul Sanatatii din Israel a inclus oxigenoterapia hiperbara in serviciile decontate de asigurarile de sanatate din anul 1994. Cercetarile in acest domeniu continua si descopera noi indicatii in afectiunile cerebrale si autism, Medicina sportiva, plagile dificil de vindecat ale extremitatilor, inclusiv piciorul diabetic, declinul cognitiv si pierderile de memorie,” adaugă dr. Elena Păcuraru.

Te-ar mai interesa: 4 motive care te împing la DIVORȚ: Nivelul scăzut ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private