vineri, mai 29, 2020

Sarcina este un moment minunat, dar delicat pentru o femeie. Iată care sunt cele mai grave greșeli, care constituie un pericol pentru făt. În plus, crește riscul de apariție a unor malformații congenitale.

Odată ce perechea de liniuțe a apărut pe testul de sarcină, multe dintre viitoarele mame își pun întrebări despre modificările pe care sarcina le va aduce în stilul lor de viață. Mai pot merge la sală? Pot să mai beau o cafea cu prietenele? Dar un pahar de vin? Am voie să mănânc orice? Și lista întrebărilor ar putea continua. Ca să fim siguri ce ne este permis sau nu în sarcină, am vorbit cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Citește și:

Iată 6 lucruri pe care este indicat să le eviți dacă ești gravidă:

Cafeaua

O poți savura diminețile, dar nu mai mult de 200 ml și doar dacă nu ai probleme cu hipertensiunea, caz în care este interzisă. Cafeina poate cauza insomnii, stări de nervozitate, palpitații. În plus, studii recente au demonstrat că excesul de cofeină crește riscul de avort spontan și poate determina un deficit de greutate bebelușilor, la naștere. Cel mai potrivit este să înlocuiești cafeaua cu una fără cofeină.

Citește și:

Alcool și țigări

Acestea sunt total interzise din clipa în care ai aflat că ești însărcinată! Și aceasta pentru că alcoolul traversează placenta cu ușurință și, prin vasele de sânge din cordonul ombilical, ajunge foarte repede la fât, afectând dezvoltarea acestuia. Fumatul este nociv și pentru gravidă, și pentru făt, crescând riscul complicațiilor (avort spontan, travaliu prematur).

Citește și:

Saună și dușuri fierbinți

Apa fierbinte, precum și expunerea la aburi, constituie un pericol pentru făt, care va fi privat de un nivel bun de oxigen și expus riscului de apariție a unor malformații congenitale. Timpul petrecut în cadă nu trebuie să depășească 10 minute. Sauna este total contraindicată în timpul sarcinii.

Radiografii și anestezice

Controlul stomatologic este necesar a fi făcut în timpul sarcinii, dar trebuie anunțat medicul stomatolog de existența sarcinii, mai ales dacă aceasta este la început. Folosirea anestezicelor în timpul intervențiilor stomatologice, precum și a radiografiilor, necesită un plus de precauție.

Alimente

În categoria alimentelor interzise viitoarelor mame se numără laptele nepasteurizat precum și derivatele din acesta (brânză Brie, Camembert, cu mucegaiuri, ricotta), ouăle neprelucrate termic, mezeluri crud-afumate, sosurile și maionezele ce au la bază ouăle crude, pește crud sau ton, halibut, pește spadă. Unele fructe, precum ananasul, strugurii sau rodia, pot produce balonări frecvente sau chiar contracții.

Medicamente

În sarcină, niciun medicament nu trebuie luat fără acordul medicului! O mulțime de antibiotice, antiinflamatoare pot duce la apariția malformațiilor fetale. Astfel că nici o banala aspirină sau vreun  paracetamol nu trebuie luate fără a avea permisiunea medicului ce urmărește sarcina.

Parteneri