joi, martie 30, 2023

Sarea. Gargara și spălăturile nazale cu soluții saline, precum și inhalarea de aer salin, s-au dovedit a fi eficiente ȋn prevenția și tratarea infecțiilor tractului respirator, precum gripa și răcelile de sezon, arată studiile de specialitate.

Cele două proceduri pot reduce ȋncărcătura virală, transmiterea, intensitatea simptomelor, necesitatea medicației alopate, dar și durata bolii. Ȋn aceste condiții, ȋn ultimul an, experți din toată lumea s-au ȋntrebat dacă nu cumva și infecția cu noul coronavirus poate fi prevenită cu ajutorul produselor pe bază de sare.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară. O boală periculoasă s-a reactivat...

Sarea în infecțiile respiratorii

Japonia, a doua țară afectată de pandemia de coronavirus, după China, a reușit să mențină o rată de infectare și de deces destul de scăzute, în comparație cu majoritatea statelor. Pe lângă măsurile globale de oprire a răspândirii virusului, precum distanțarea socială, masca de protecție și igienizarea mâinilor, ȋn Japonia, ghidul de gestionare a epidemiei include și gargara cu soluție salină caldă, pentru curățarea gâtului.

“La ȋnceputul pandemiei, au circulat, ȋn special online, o mulțime de tratamente “miraculoase” care promiteau că ne scapă de coronavirus. Bineȋnțeles că, ȋntr-o situație atât de complexă, cum este o pandemie, și ȋn cazul unui virus agresiv, despre care ȋncă nu știm tot ce ar trebui, variante minune, universal valabile, nu există. Există, ȋn schimb, remedii naturale, ieftine și accesibile, despre care știm sigur că ajută organismul să prevină o infecție respiratorie gravă, să treacă mai ușor prin ea și să se recupereze mai rapid.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

Una dintre ele este chiar sarea. Efectul general pe care îl are aerul salin este acela de activare a eliminării secrețiilor din nas, gât și piept, cu eliberarea traseelor respiratorii și reducerea majoră a fenomenelor inflamatorii. În acest fel, sistemul respirator funcționează mai bine, iar efectele se văd într-o gamă extrem de largă de probleme de sănătate.

Nu este vorba de acțiunea asupra unor boli ca un medicament, ci de acțiunea asupra aparatului respirator, creșterea rezistenței sale, în ansamblu. Acest lucru duce la efecte cum sunt eliminări masive de secreții în primele zile de utilizare de către persoane cu sinuzite, calmarea rapidă a crizelor de astm, scăderea intensității crizelor alergice sau reducerea consistentă a infecțiilor”, spune Constantin Pascu, inventatorul unor aparate ambientale și medicale pe bază de microparticule de aer salin.

Te-ar mai interesa: DOLIU în lumea muzicală din România! A murit un în...

Soluțiile saline previn infecțiile respiratorii

Cercetătorii au demonstrat că soluțiile saline au un efect inhibitor asupra replicării diferitelor virusuri. Ȋn plus, un studiu din Marea Britanie arată că banala apă cu sare stimulează activitatea antivirală a anumitor celule din corpul uman. Cu alte cuvinte, ajută organismul să producă substanțele de care are nevoie pentru a lupta singur ȋmpotriva infecției. Participanții la acest experiment, care aveau o banală viroză, au redus durata bolii cu două zile, au luat mai puține medicamente tradiționale și au fost mai puțini contagioși, reducând șansele de a transmite virusul membrilor familiei.

Te-ar mai interesa: Această plantă este o binecuvântare de la Dumnezeu...

Alt studiu recent din Statele Unite arată că utilizarea nebulizatoarelor cu soluții saline reduce cu peste 90% riscul de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoanele bolnave, la cele sănătoase.

Chiar dacă nu s-au făcut, ȋncă, cercetări extinse, specifice pentru Covid-19, având ȋn vedere eficiența dovedită a terapiei cu sare ȋn protecția căilor respiratorii, și faptul că acest tratament nu are niciun efect secundar, mulți medici recomandă, ȋn special ȋn sezonul rece, inhalarea de aer salin, gargara sau spălăturile nazale cu apă cu sare.

Te-ar mai interesa: Specialiștii antenționează că aproape jumătate din...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private