Sari la conținut

Scăpă de mucegai! Care este cel mai simplu și eficient truc

Scăpă de mucegai! Care este cel mai simplu și eficient truc. Muceagiul de suprafață crește în locuri calde și umede, cum ar fi baia, dar și pe țesăturile și cărțile depozitate în subsoluri umede.

Sporii de mucegai se răspândesc peste tot în jurul nostru, în orice tip de climat. Mucegaiul este o ciupercă și, dacă unele tipuri de mucegai s-au dovedit a fi benefice pentru oameni – să ne gândim la penicilină– altele pot fi periculoase. Mucegaiul începe cu o mică pată, care se dezvoltă într-un ritm alert și devine un pericol major, conform The Spruce.

Cum scăpăm de mucegai. Există mucegaiuri periculoase care pot deteriora structura casei

Mucegaiul începe ca o colonie de pulbere gri sau albă. Devine apoi negru sau maro dacă nu este îndepărtat la timp. Pentru a vedea dacă o anumită suprafață este acoperită cu mucegai sau pur și simplu murdărie, tamponați pata cu un tampon de vată înmuiată în clor. Dacă pata dispare după două sau trei minute, atunci este mucegai.

Mucegaiul poate decolora și poate dăuna în timp suprafețele, dar există mucegaiuri mult mai periculoase care pot deteriora structura casei. Dacă observați o urmă de mucegai neagră sau verde, lipicioasă, atunci acesta este un mucegai ireversibil, iar suprafețele deteriorate trebuie îndepărtate imediat.

Când trebuie să apelăm la profesioniști

Dacă infestarea cu mucegai este depistată din devreme, se poate elimina cu ușurință cu produse de curățare de uz casnic. Pentru probleme mai complexe privind infestarea cu mucegai, luați în considerare angajarea unui profesionist. Îndepărtarea coloniilor mari de mucegai necesită expunerea la substanțe chimice speciale și o eliminare adecvată a obiectelor sau suprafețelor infestate. Există numeroase companii care au experți în îndepărtarea mucegaiului.

Produsele cele mai bune pentru eliminarea mucegaiului

Înălbitorul obișnuit de uz casnic (clorul) funcționează cel mai bine pentru a distruge mucegaiul și a îndepărta orice pată. Este destul de dur și trebuie diluat înainte. Dacă folosiți clor, aveți grijă să evitați inhalarea de vapori periculoși. Clorul nu trebuie combinat niciodată cu amoniac!

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) este mai puțin dur decât clorul, dar va ucide mucegaiul și va scoate petele. Deși are un efect de albire, funcționează mai lent decât înălbitorul cu clor, nu are vapori.

Oțetul alb este acid și descompune încet structura mucegaiului. Oțetul este relativ blând, dar pot rămâne pete de mucegai și poate fi necesară o spălare suplimentară cu un produs de curățare de uz casnic.

Bicarbonatul de sodiu și boraxul

Bicarbonatul de sodiu și boraxul au fiecare un pH ridicat care inhibă creșterea și supraviețuirea mucegaiului. Ambele produse sunt ieftine, non-toxice și ușor de amestecat cu apă. Boraxul va funcționa mai bine decât bicarbonatul de sodiu pentru a îndepărta petele persistente, dar nu este la fel de eficient ca un produs de curățare mai puternic.

Îndepărtarea mucegaiului de pe anumite suprafețe

Dacă mucegaiul este negru, zona trebuie bine verificată, pentru a a vedea dacă nu există daune structurale. Purtați ochelari de protecție și o mască facială!

Pentru a curăța mucegaiul de pe suprafețele poroase, cum ar fi lemnul și gips-cartonul, trebuie adăugat detergent la soluția din înălbitor și apă pentru a o ajuta să adere. Amestecați o parte de detergent de vase, 10 părți de clor și 20 de părți de apă. Aplicați cu un burete sau un mop, încercând să nu suprasaturați suprafețele. Lăsați soluția să se usuce la aer!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel