Sari la conținut

Schimbările aduse de contract-cadru al asigurărilor sociale adoptat de executiv

noi negocieri
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Federația Solidaritatea Sanitară își susțin revendicările la negocierile de astăzi

Schimbările aduse de contract-cadru al asigurărilor sociale adoptat de executiv urmează să intre în viguare de la 1 iulie 2023. reglementează condiţiile
Contractul cadru reglementează principiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Noul contract-cadru al asigurărilor sociale de sănătate, adoptat vineri de guvern și care va intra în vigoare de la 1 iulie, are ca principală componentă prevenția. Î

n plus, oferă bonificații medicilor de familie care vor să meargă în zonele rurale și reglementează pentru prima dată plata în funcție de performanță.

Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% față de veniturile pe care ar putea să le obțină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru.

Schimbările aduse de contract-cadru al asigurărilor sociale pentru pacienți

Medicii de familie vor avea la dispoziție noi instrumente în vederea realizării consultațiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Mecanismul de finanțare în asistența medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plății per capita și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent.

Acestea sunt riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor putea evalua comportamente cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și depresie.

Iar adulții cu vârsta între 18 și 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție.

A fost creat cadrul legal pentru creșterea accesului asiguraților la servicii de medicină fizică și de reabilitare în ambulatoriu.  Fiecare furnizor având obligația de a asigura un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână

În cazul spitalelor, se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi, cu peste 100 de servicii noi.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului și de utilizare eficientă a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel