Sari la conținut

Scoaterea căpușelor. Epidemiolog: ”Sub nicio formă nu îi dăm cu spirt sau betadină!”

muscătura capușă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum depistezi boala Lyme

Dr. Emilian Popovici, epidemiolog, a explicat cum se scot corect căpușele. Medicul spune că sub nicio formă nu trebuie să le dăm cu spirt sau betadină.

Medicul este de părere că oamenii nu ar trebuie să fie încurajați ”să nu iasă din casă din cauza căpușelor”, ci aceștia ar trebui să învețe câteva măsuri de protecție care le țin la distanță.

”Se pot lua niște măsuri de precauție și aici este vorba despre purtatul hainelor de culoare deschisă este indicat atunci când se iese la iarbă verde pentru că putem să vedem paraziții mai ușor atunci, de asemenea, este bine să se poarte, chiar dacă este cald, pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă, încălțări adecvate”, a spus medicul epidemiolog la Digi 24, citat de DCMedical.

Cum trebuie să procedăm

”După ce am ieșit la iarbă verde este indicat să facem un duș, pentru că îndepărtăm prin duș paraziții care eventual nu au intrat în piele și, în același timp, o inspecție a corpului. Deci după ce am inspectat hainele facem și o inspecție a corpului și bineînțeles, dacă vedem că a apărut o aluniță unde nu aveam, ne gândim că poate să fie o căpușă și atunci, sigur că putem să luăm al doilea rând de măsuri și anume să ne eliberăm de acest parazit.

Nu este foarte complicat. Sigur, dacă avem posibilitatea să ne adresăm unui serviciu medical, iar un cadru medical, fie mediu, fie medic are și o pensă cu care să extragă căpușa și știe și tehnica pentru asta”, a mai spus epidemiologul.

avem o căpușă

Ce NU trebuie făcut

”Dacă nu avem însă această posibilitate, atunci, tot cu o pensetă, nu trebuie să fie una foarte specială, cât să putem să prindem corpul căpușei care este deasupra tegumentului, cât mai aproape de tegument și apoi, prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic să o rotim până se eliberează.

De ce este bună această manevră, pentru că se poate trage și ușor în sus, însă foarte atent pentru a nu rupe corpul căpușei fiindcă altfel, dacă capul acestui parazit rămâne în piele se pot provoca infecții locale.

De asemenea, unii recomandă să se dea cu spirt pe căpușă, înainte să fie extrasă, sau cu betadină sau prin încălzire.

Nu este indicat acest lucru, sub nicio formă, pentru că, într-adevăr, căpușei nu-i convine dacă pui spirt medicinal pe ea, dar în momentul acela ea poate elibera, printr-un soi de vărsătură exact acei agenți patogeni pe care nu-i dorim în corpul nostru.

Practic, nu punem nimic pe căpușă și nici nu o încălzim, nu îi facem nimic înainte de a o extrage, o extragem și după facem dezinfecția locului respectiv, cu betadină sau cu spirt medicinal”, a mai spus medicul.

 Este indicată administrarea unui tratament cu antibiotic

Așadar, dacă extragerea căpușei se face în primele 72 de ore ”este utilă administrare de Doxiciclină 100 mg, două capsule, practic 200 mg în prima zi și încă 100 mg în ziua a doua”, subliniind în același timp că ”nu înseamnă că orice căpușă dacă ne-a abordat automat vom face boala Lyme sau encefalită de căpușă sau o febră hemoragică, dar este bine să ne luăm niște măsuri pentru a nu fi, acele cazuri, câte sunt ele, în care pot să apară asemenea boli grave”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel