luni, septembrie 20, 2021

Semințele de chia sunt ovale și multicolore, au un gust asemănător nucilor  și o textură crocantă.

Aztecii le foloseau pentru proprietățile lor medicinale,

proprietăți care au fost demonstrate de studii recente. Mai jos vă prezentăm o serie de beneficii pentru sănătate atribuite semințelor de chia.

Bogate în acizi grași esențiali

O porție (56 grame) de seminține de chia conțin aproximativ 11 grame de grăsimi. Dintre acestea 1 gram sunt grăsimi saturate, restul sut grăsimi esențaile polinesaturate și mononesaturate, inclusiv omega 3 și omega 6.

Un studiu din 2005 publicat în Nutrition Research journal a scos la iveală că semințele de chia sunt o sursă importantă de acid alfa-linoileic (ALA). ALA este un acid esențail omega 3 car

previne cancerul, scade riscul de boli cardiovasculare și reduce nivelul cortizolului.

În plus, semințele de chia și alte alimente care conțin echilibrul optim omega 3-omega 6 îmbunătățesc funcțiile creierului.

Sursă excelentă de proteine și energie

Potrivit dr. Wayne Coates, semințele de chia conțin cel puțin 20% proteine. Aceste proteine sunt de înaltă calitate, ceea ce le face o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni și o sursă importantă de energie pentru atleți.

Ajută la tratarea diabetului

Mai multe studii au confirmat că semințele de chia pot ajuta în tratarea diabetului.

Un studiu din 2009 publicat în British Journal of Nutrition, a demonstrat că semințele de chia pot reduce rezistența la insulină în cazul șoarecilor diabetici și scad nivelul colesterolului și al grăsimilor din sânge. O altă cercetare din 2007 publicată în Diabetes Care journal  a scos la iveală că semințele de chia au scăzut considerabil riscul cardiovascular în cazul a 20 de pacienți cu diabet.

Aceste rezultate impresionante sunt adesea atribuite faptului că semințele de chia formează un gel atunci când sunt ingerate care încetinește descompunerea carbohidraților permițând

sistemului digestiv să proceseze zahărul într-un mod mai treptat și stabil.

Bogate în nutrienți și minerale

Conform informațiilor furnizate de Nutrition Data 28 de grame de semințe de chia uscate conțin 18% din DZR de calciu 27% din DZR de fosfor, 30% din DZR de magneziu și diferite cantități de zinc, cupru și potasiu . 28 grame de seminte de chia conțin, de asemenea, 42%  din DZR de fibre alimentare, făcându-le un remediu natural eficient pentru constipație .

Semințele de chia pot fi adăugate în salate, sandviciuri, supe, în cerealele pe care le mâncați dimineața cu lapte sau pot fi consumate cu iaurt. Pot fi amestecate în shake-uri sau smoothie-uri sau adăugate produselor de patiserie sau panificație.

Ultimele stiri