Sari la conținut

Semne de colesterol ridicat care pot apărea în fese și în picioare

Colesterol ridicat
Sursa foto: Daily Express
Semnul colesterolului ridicat care apare în fese

Semne de colesterol ridicat care pot apărea în fese și în picioare. Colesterolul ridicat înseamnă un exces de substanțe grase care circulă prin sânge, o afecțiune care prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

Deși colesterolul ridicat nu produce adesea simptome clare de avertizare, anumite semne de alarmă se pot manifesta odată ce se acumulează în artere. Boala arterială periferică (PAD) reprezintă îngustarea arterelor periferice, cele care transportă sângele oxigenat și substanțele nutritive de la inimă către restul organismului.

PAD este o afecțiune în care acumularea de colesterol contribuie la formarea plăcilor arteriale. Aceste plăci constau dintr-un amestec de substanțe grase, colesterol, deșeuri celulare, calciu și fibrină. Pe măsură ce aceste plăci se acumulează, vasele de sânge se întăresc și se îngustează progresiv.

Citeste si:

Semne de colesterol ridicat care pot apărea în fese și în picioare

Un simptom proeminent al bolii arteriale periferice, care apare adesea ca „primul” indicator, se prezintă de obicei în fese, așa cum a subliniat Clinica Cleveland. Acest semn inițial de PAD este cunoscut sub numele de claudicație intermitentă, caracterizată printr-o senzație de disconfort.

Claudicația intermitentă se manifestă ca durere, crampe și disconfort, afectând de obicei fie fesele, fie picioarele. Aceste senzații apar în general în timpul activității fizice și se diminuează în timpul odihnei.

Pe lângă durerea sau disconfortul la fese și picioare, PAD poate duce și la alte simptome, cum ar fi o arsură sau durere în picioare și degete, în special noaptea când stați întins.

De asemenea, s-ar putea să observați răcoare la nivelul pielii picioarelor, modificări ale culorii pielii, susceptibilitate crescută la infecții și prezența rănilor care nu se vindecă pe degetele și picioarele.

Alte simptome ale colesterolului ridicat

În timp ce nivelurile crescute de colesterol rareori produc simptome vizibile în mod direct, poate crește semnificativ riscul altor riscuri pentru sănătate care prezintă simptome.

Acestea includ:

  • angina pectorală (durere în piept din cauza bolilor de inimă),
  • hipertensiune arterială,
  • accident vascular cerebral
  • alte probleme circulatorii.

Colesterolul ridicat se poate manifesta și extern sub formă de excrescențe moi, gălbui ale pielii sau leziuni cunoscute sub numele de xantoame, care sugerează adesea niveluri crescute de colesterol.

În plus, persoanele care sunt obezi sau au diabet au adesea colesterolul ridicat. La bărbați, impotența poate rezulta și din arterele afectate de excesul de colesterol din sânge.

Test de sânge pentru determinarea colesterolului

Datorită simptomelor adesea subtile sau absente asociate cu PAD, cea mai sigură metodă de a vă determina nivelul de colesterol este printr-un test de sânge.

Această evaluare oferă informații esențiale pentru evaluarea și gestionarea colesterolului, permițând intervenția în timp util pentru a obține tratamentul potrivit și a preveni orice complicații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.