Sari la conținut

Semne și simptome că te confrunți cu o alergie alimentară. Diferența între alergia alimentară și intoleranța alimentară

Sursă foto: colaj Shutterstock

O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar al corpului devine confuz și crede că un anumit aliment este o toxină sau un invadator. Când ingerați acest aliment, sistemul imunitar trimite celule imunitare și substanțe chimice pentru a apăra organismul de presupusul invadator. Alergiile alimentare sunt frecvente la bebeluși și copii; cu toate acestea, pot apărea la orice vârstă. De fapt, ai fi putut să mănânci un anumit aliment de ani de zile și să dezvolți dintr-o dată o alergie alimentară.

Aproximativ 32 de milioane de oameni din Statele Unite suferă de alergii alimentare. Alergiile alimentare provoacă o serie de simptome neplăcute, dintre care unele pot fi mortale dacă nu sunt tratate imediat.

Care este diferența dintre o alergie alimentară și o intoleranță alimentară

Mulți oameni cred că o alergie alimentară și o intoleranță alimentară sunt același lucru; cu toate acestea, ele sunt destul de diferite unele de altele.

O reacție alergică la un anumit aliment implică sistemul imunitar și poate provoca simptome care pun viața în pericol.

În schimb, o intoleranță alimentară implică sistemul gastrointestinal și provoacă probleme digestive. Deși o intoleranță alimentară poate fi neplăcută, de obicei nu provoacă simptome periculoase.

Citeste si:

Care sunt factorii de risc ai alergiilor alimentare?

Alergiile alimentare apar adesea în familii; cu toate acestea, este imposibil să se stabilească dacă un copil va moșteni o alergie alimentară. Unii frați au aceleași alergii alimentare, în timp ce alții nu au alergii alimentare sau au alergii alimentare complet diferite.

Dacă aveți alte afecțiuni alergice, cum ar fi eczema sau febra fânului, aveți un risc mai mare de a dezvolta o alergie alimentară.

Riscul dumneavoastră de a dezvolta o alergie alimentară crește și dacă aveți astm. Dacă sunteți expus riscului de a dezvolta o alergie alimentară, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră și să obțineți un examen complet de sănătate.

Înțelegerea semnelor unei reacții alergice

Sistemul tău imunitar este conceput pentru a ajuta la menținerea sănătății prin combaterea infecțiilor și a altor lucruri care reprezintă un pericol pentru organism.

Din păcate, sistemul imunitar poate deveni dereglat și poate începe să își activeze sistemul de apărare atunci când consumi un anumit tip de aliment sau o substanță care se găsește în mod obișnuit în alimente, ceea ce duce la o alergie alimentară.

Simptomele alergiei alimentare provoacă o serie de simptome de la foarte ușoare până la extrem de severe. Mai mult, este posibil să aveți o reacție ușoară o dată și data viitoare să aveți o reacție severă, motiv pentru care este esențial să evitați orice alimente la care sunteți alergic.

Alergeni alimentari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Înțelegerea severității alergiilor alimentare

Simptomele alergiei alimentare variază în severitate. Mulți oameni au simptome foarte ușoare, în timp ce alții prezintă simptome extrem de severe. Severitatea simptomelor dumneavoastră poate varia, de asemenea, din când în când.

Care sunt principalele semne ale alergiilor alimentare?

1. Urticarie

Ați avut vreodată umflături în relief colorate sau roșii care apar rapid și dispar la fel de repede? S-ar putea să fi fost stupi. Urticaria poate varia ca severitate de la usoara la destul de severa. Aproximativ, 20% dintre oameni se vor confrunta cu urticarie pe parcursul vieții.

Cel mai bun tratament pentru urticarie este evitarea alimentelor care v-au cauzat urticaria. Nu vă frecați sau zgâriați stupii, deoarece asta vă poate agrava. În schimb, încercați să vă înmuiați într-o baie călduță pentru a ameliora mâncărimea.

Evitați să purtați haine strâmte, deoarece acest lucru vă poate irita și mai mult pielea. Utilizați gel de aloe vera pentru a vă calma urticaria și pentru a proteja pielea de alte daune.

2. Mâncărime și umflături în gură sau gât

A avea alergii poate crește riscul de a dezvolta alergii alimentare. De exemplu, dacă sunteți alergic la ambrozie, puteți dezvolta o alergie la pepeni sau banane. Acest lucru este cauzat de reactivitate încrucișată.

Reactivitatea încrucișată apare atunci când sistemul imunitar nu poate face diferența dintre o proteină și alta. În exemplul de mai sus, proteina din polenul de ambrozie este similară cu proteina găsită în banane și pepeni. Când sunteți expus la oricare dintre aceste alimente, veți avea o reacție alergică.

Reacția alergică datorată reactivității încrucișate tinde să fie ușoară. Simptomele apar adesea imediat după consumul de fructe sau legume crude; cu toate acestea, reacția poate apărea mai mult de o oră mai târziu.

De obicei, reactivitatea încrucișată provoacă simptome orale precum mâncărime sau umflarea limbii, feței sau buzelor. Este rar să apară o reacție mai severă, cum ar fi anafilaxia sau umflarea severă a gâtului.

3. Tuse, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare

Când mănânci un tip de aliment la care ești alergic, poți experimenta o varietate de simptome respiratorii. Alergiile alimentare pot provoca respirație șuierătoare, tuse sau dificultăți de respirație. Când ingerați un aliment la care sunteți alergic, sistemul dumneavoastră imunitar se va activa. Când se întâmplă acest lucru, poate provoca inflamația tractului respirator. Inflamația este modalitatea corpului de a se proteja de daune.

Când apare inflamație în tractul respirator, este posibil să aveți respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație atunci când pasajele bronșice devin inflamate.

Tusea este modalitatea corpului de a elimina excesul de mucus din plămâni; prin urmare, tusea este un simptom comun atunci când ai o reacție alergică la ceva ce ai consumat.

4. Anafilaxia

Anafilaxia este o reacție alergică severă, care pune viața în pericol, care poate provoca o serie de simptome mortale. Este posibil să aveți o scădere bruscă a tensiunii arteriale, care provoacă amețeli sau leșin.

Gâtul se poate umfla și este posibil să aveți dificultăți de respirație. De asemenea, este posibil să aveți o frecvență cardiacă redusă și corpul dumneavoastră poate intra în șoc.

Anafilaxia apare adesea aproape imediat după ingerarea unui aliment la care sunteți alergic. Această reacție alergică poate fi fatală și trebuie tratată cu promptitudine.

Pentru a contracara simptomele de anafilaxie, trebuie administrată imediat o injecție cu epinefrină.

5. Disconfort digestiv

Când mănânci un aliment la care ești alergic, acesta poate provoca disconfort digestiv sever. Pe măsură ce alimentele călătoresc prin tractul digestiv, dăunează intestinului subțire. Aceste daune pot împiedica organismul să absoarbă vitaminele și mineralele esențiale, ducând la deficiențe nutriționale.

În plus, deteriorarea tractului intestinal poate provoca acumularea de gaze, diaree, vărsături, greață și disconfort abdominal.

Cel mai bun mod de a preveni disconfortul digestiv este evitarea consumului de alimente problematice. Dacă mâncați un aliment care provoacă tulburări digestive, evitați să îl mâncați în viitor, deoarece acesta ar putea fi un semn al unei reacții alergice.

Există mai multe medicamente fără prescripție medicală care vă pot ameliora unele dintre simptomele; cu toate acestea, majoritatea oamenilor consideră că cele mai grave simptome trec în câteva ore.

6. Dificultate la înghițire

Atunci când un aliment la care sunteți alergic este consumat, acesta poate provoca formarea în exces de mucus în căile nazale, gât și sistemul respirator.

Mucusul gros împreună cu inflamația poate face dificil de înghițit. De asemenea, este posibil să aveți arsuri și dureri în partea din spate a gâtului, să aveți răgușeală, să aveți înfundare nazală sau să aveți dificultăți de vorbire.

Dacă începeți să simțiți că este dificil de înghițit, încercați să beți o băutură caldă, cum ar fi ceaiul fierbinte sau cafeaua. Căldura de la aceste băuturi va ajuta la subțiri secreții de mucus. De asemenea, căldura va calma țesuturile umflate ale gâtului și va ajuta la ameliorarea durerilor de gât.

7. Simptomele apar imediat ce mănânci o mușcătură

De obicei, alergiile alimentare apar în câteva minute până la două ore după ingerarea unui aliment ofensator. Simptomele pot varia de la tuse, răgușeală, constricție în gât, arsuri sau furnicături în gură, respirație șuierătoare sau anafilaxie.

În cazuri rare, o reacție poate fi întârziată cu până la patru până la șase ore. Reacțiile întârziate apar adesea atunci când simptomul principal al unei alergii alimentare este eczema, urticaria sau disconfortul digestiv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.