Sari la conținut

Servicii medicale gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani. Peste 14.000 de consultaţii la medicii de familie

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prevenţia este calea către o viaţă sănătoasă, a afirmat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, care a susţinut că cele mai multe tipuri de cancere şi boli cronice la început evoluează asimptomatic.

„Dacă ai peste 40 de ani, este important să ştii care sunt serviciile medicale de prevenţie gratuite pentru persoanele asimptomatice. Pentru această categorie de vârstă se decontează până la 3 consultaţii/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru: evaluarea şi monitorizarea stilului de viaţă, evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), evaluarea riscului oncologic, evaluarea riscului de boală cronică de rinichi, evaluarea riscului privind sănătatea mintală, evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii, evaluarea riscului de melanom malign”, a scris Baciu pe Facebook.

În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.

analize pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultaţiilor de prevenţie în trimestrul II al anului, pentru asiguraţii de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată”, afirmă preşedintele CNAS.

Peste 14.000 de consultaţii la medicii de familie

Potrivit acestuia, la sfârşitul primului trimestru al acestui an erau 143.033 asiguraţi incluşi în programul naţional de oncologie. În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultaţii de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti – 2.369, Timiş – 1.474, Neamţ – 877, Arad – 818.

Potrivit Agerpres, Andrei Baciu a susţinut că în aceeaşi perioadă au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă, dintre care: 177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată), 15.316 mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar), 26.326 examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice (detectarea cancerului de col uterin).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel