Sari la conținut

Simptome precoce ale demenței. La ce trebuie să fii atent

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Simptome precoce ale demenței. Demența este un termen larg pentru afecțiunile care pot afecta capacitatea cuiva de a-și aminti, de a procesa informații și de a vorbi. Indicatorii timpurii pot include probleme cu memoria pe termen scurt și găsirea cuvintelor.

Deși simptomele demenței pot varia în funcție de cauza de bază, unele simptome cheie sunt indicatori precoce obișnuiți ai acestei afecțiuni. Iată, în cele ce urmează, 11 dintre cele mai comune simptome precoce ale demenței și ce trebuie să faceți dacă le observați.

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome precoce ale demenței. 1. Modificări subtile ale memoriei pe termen scurt

A avea probleme cu memoria poate fi un simptom precoce al demenței. Schimbările sunt adesea subtile și tind să implice memoria pe termen scurt. O persoană cu demență poate să-și amintească evenimentele care au avut loc cu ani în urmă, dar nu și ceea ce a luat la micul dejun.

O persoană cu demență poate avea alte modificări în memoria pe termen scurt, cum ar fi:

  • uită unde a pus obiectele
  • se chinuie să-și amintească de ce a intrat într-o anumită cameră
  • uită ce ar fi trebuit să facă într-o zi anume
  • dificultăți de a termina o sarcină pe care a început-o, cum ar fi să oprească cuptorul sau să înciue ușa

2. Dificultate în găsirea cuvintelor potrivite

Un alt simptom timpuriu al demenței este dificultatea de a comunica gândurile. O persoană cu demență poate avea dificultăți în a explica ceva sau în a găsi cuvintele potrivite pentru a se exprima.

De asemenea, se poate opri la mijlocul unei propoziții și nu știe cum să continue. A avea o conversație cu o persoană care are demență poate fi o provocare și poate dura mai mult decât de obicei pentru a-și exprima gândurile sau sentimentele.

Simptome precoce ale demenței. 3. Schimbări de dispoziție

O schimbare a dispoziției este, de asemenea, frecventă în cazul demenței. Dacă aveți demență, s-ar putea să nu fie ușor să recunoașteți acest lucru în voi, dar este posibil să observați această schimbare la altcineva.

Depresia, de exemplu, este frecventă în stadiile incipiente ale demenței. Cineva care are demență poate părea, de asemenea, mai fricos sau anxios decât era înainte.

Se poate supăra cu ușurință dacă rutina lor zilnică obișnuită se schimbă sau dacă se găsește în situații nefamiliare. Odată cu schimbările de dispoziție, este posibil să observați și o schimbare a personalității.

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Simptome precoce ale demenței. 4. Apatie

Apatia sau lipsa de energie este un simptom comun al demenței precoce. O persoană cu demență își poate pierde interesul pentru hobby-urile sau activitățile pentru care avea plăcere înainte.

S-ar putea să nu mai vrea să iasă afară sau să se distreze. Poate, de asemenea, să-și piardă interesul pentru a petrece timpul cu prietenii și familia și să pară neliniștit din punct de vedere emoțional, potrivit healthline.com.

5. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor

O schimbare subtilă a capacității de a îndeplini sarcinile de zi cu zi este un alt posibil indicator timpuriu al demenței. Acest lucru începe de obicei cu dificultăți în a face sarcini mai complexe, cum ar fi:

  • evidența facturilor și a finanțelor
  • realizarea unei rețete
  • ducerea la capăt a unui joc care are o mulțime de reguli

Pe lângă îndeplinirea sarcinilor familiare, unei persoane cu demență îi este greu să învețe lucruri noi sau să urmeze noi rutine.

Simptome precoce ale demenței. 6. Confuzie

Cineva aflat în stadiile incipiente ale demenței poate deveni adesea confuz. Poate avea dificultăți în a-și aminti fețele, în a ști ce zi sau lună este sau în a-și da seama unde se află.

Confuzia poate apărea din mai multe motive și se poate aplica la diferite situații. De exemplu, își poate pierde cheile mașinii, poate uita ce urmează în cursul zilei sau are dificultăți în a-și aminti pe cineva pe care l-a cunoscut recent.

7. Dificultate în urmărirea discuțiilor

Dificultatea de a urmări discuțiile este un simptom precoce clasic al demenței. Persoanele cu demență uită adesea sensul cuvintelor pe care le aud sau le este greu să urmărească conversațiile sau programele TV.

8. Agravarea simțului direcției

Simțul unei persoane de direcție și orientarea spațială poate începe să se agraveze odată cu apariția demenței. Poate avea dificultăți în recunoașterea reperelor comune și să uite cum să ajungă în locuri care erau cândva familiare. De asemenea, poate deveni mai dificil să urmeze o serie de instrucțiuni pas cu pas.

Simptome precoce ale demenței. 9. Repetiția

Persoana poate repeta sarcinile zilnice, cum ar fi bărbierit sau baie, sau poate colecta obiecte în mod obsesiv. Ei pot repeta aceleași întrebări într-o conversație sau pot spune aceeași poveste de mai multe ori.

Accident vascular cerebral, simptome
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

10. Dificultate de adaptare la schimbare

Pentru cineva aflat în stadiile incipiente ale demenței, experiența poate provoca teamă. Dintr-o dată, el nu-și poate aminti oamenii pe care îi cunoaște sau urmează ceea ce spun alții.

Nu își amintește de ce a mers la magazin și s-ar putea pierde în drum spre casă. Din această cauză, ar putea să devină dependent de rutină și să îi fie frică să încerce experiențe noi. Dificultatea de adaptare la schimbare este, de asemenea, un simptom tipic al demenței precoce.

Simptome precoce ale demenței. 11. Judecata slabă

O altă consecință a declinului cognitiv este pierderea capacității de a lua decizii bune. De exemplu, o persoană cu demență poate fi incapabilă să recunoască situațiile periculoase. Poate încerca să traverseze o stradă aglomerată fără să aștepte până când este în siguranță sau să iasă afară purtând haine de vară când ninge.

Un alt semn distinctiv al judecății slabe în cazul demenței este incapacitatea de a folosi o bună judecată financiară. Cineva care anterior a fost atent cu banii lor poate începe să dea bani unor oameni sau din cauze pe care cu greu le cunosc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel