Sari la conținut

Simptomul banal neglijat care poate dezvălui cancerul de piele. Riscul la care te supui

risc crescut de cancer de piele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Simptomul banal neglijat care poate dezvălui cancerul de piele. Cancerul de piele apare ca o creștere anormală a celulelor pielii și este cel mai frecvent cauzat de expunerea prelungită la lumina directă a soarelui. Cu toate acestea, acest tip comun de cancer se poate dezvolta și în zone ale pielii care nu sunt expuse la soare și cresc neobservate.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au oferit informații despre cauzele și modalitățile de prevenire a cancerului de piele. Acest tip de cancer este tot mai frecvent în toată lumea.

Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate răspândi în alte zone ale corpului. Dintre toate tipurile de cancer de piele, acesta provoacă cele mai multe decese, tocmai din această cază, că se răspândește în alte părți ale corpului.

Semne la care să fim atenți

„O modificare pe suprafața pielii este cel mai frecvent semn al cancerului de piele. Aceasta poate fi o excrescență nouă, o rană care nu se vindecă sau o schimbare apărută la o aluniță. Nu toate cancerele de piele arată la fel”, notează CDC, notează Mirror.

Opt semne sau simptome la care ar trebui să fim atenți când vine vorba de cancerul de piele:

Acestea sunt:

  • Aluniță cu un amestec de culori
  • Aluniță mare
  • Aluniță care se schimbă în timp
  • Aluniță care se umflă
  • Aluniță care sângerează
  • Aluniță cu mâncărimi
  • Aluniță care face cruste
  • Aluniță în formă de linie sub o unghie
    Femeile au un risc mai mare decât bărbații să facă melanom pe picioare, în timp ce la bărbați se fac mai degrabă pe spate sau pe trunchi.

Cancerul de piele se poate preveni?

CDC sfătuiește oamenii să se preocupe de razele UV pe tot parcursul anului, nu doar în lunile de vară. Ei recomandă atenție între orele 09.00 și 15.00, pentru că atunci, razele UV sunt cele mai puternice.

În acest interval, CDC recomandă:

  • Stați la umbră.
  • Purtați îmbrăcăminte care să vă acopere brațele și picioarele.
  • Purtați o pălărie cu boruri largi pentru a vă umbri fața, capul, urechile și gâtul.
  • Purtați ochelari de soare care se înfășoară și blochează atât razele UVA, cât și UVB.
  • Folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 15 sau mai mare.

„Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare, de la paturile de bronzare sau de la lămpile solare. Razele UV pot deteriora celulele pielii. Pe termen scurt, această deteriorare poate provoca o arsură solară”, mai arată CDC.

„În timp, daunele provocate de razele UV se adună, ducând la modificări ale texturii pielii, la îmbătrânirea prematură a pielii și, uneori, la cancer de piele. De asemenea, razele UV au fost legate de afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta”, notează CDC.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel