marți, iunie 22, 2021

Pandemia de coronavirus a afectat întreaga lume, iar întrebare de pe buzele tuturor se referă la situația distribuției vaccinului. Se pare că fiecare țară are modaliatea ei de abordare a pandemiei, inclusiv

a situației de vaccinare a populației.

Procesul de testare şi aprobare a unor vaccinuri eficiente împotriva COVID-19 continuă la nivel mondial şi se apropie de final.

Companiile farmaceutice BioNTech şi Pfizer, pe de o parte şi Moderna, pe de altă parte, au solicitat autorizaţii de urgenţă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru a începe să livreze primele doze de vaccin înainte de finalul anului.

Pfizer a înaintat o cerere de autorizare şi statului canadian.

FDA va discuta pe 10 decembrie solicitarea Pfizer, iar pe 17 decembrie va lua în discuţie

solicitarea Moderna.

De asemenea, companiile Pfizer şi Moderna au înaintat pe 1 decembrie Agenţiei Medicale Europene cereri de autorizare pentru vaccinurile lor anti-COVID-19.

Vineri, autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii din Marea Britanie vor analiza vaccinurile candidate de la AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Situația distribuției vaccinurilor în America de Sud

În America de Sud, mai multe posibile vaccinuri trec prin testări clinice în Brazilia, ţară aflată pe locul doi în lume, după SUA, la numărul de decese din cauza COVID-19 şi pe locul trei în ce priveşte numărul

cazurilor de infecţie cu coronavirus. Ministerul brazilian al sănătăţii şi institutul brazilian de cercetări Fiocruz sprijină testele clinice efectuate de Oxford/AstraZeneca, al căror vaccin ar putea fi livrat deja în luna ianuarie 2021.

Vaccinul Sputnik V este și el pe lista țărilor afectate

Venezuela participă la faza a treia a testelor clinice pentru vaccinul rusesc Sputnik V, în timp ce Peru şi Argentina participă la faza a treia a testărilor clinice pentru vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm.

Situația distribuției vaccinurilor în zona Asia-Pacific

În zona

Asia-Pacific, Pfizer şi BioNTech au înaintat cereri prealabile de livrare de vaccin Australiei şi Japoniei.

Un vaccin experimental dezvoltat de Sinopharm a fost deja distribuit unui număr de un milion de persoane, în urma unei autorizaţii de urgenţă emisă de guvernul Chinei. Compania chineză CanSino Biologics a primit încă din luna iunie autorizaţia de administrare a vaccinului său experimental efectivelor Armatei de Eliberare a Poporului.

Situația distribuției vaccinurilor în India

India se pregăteşte să distribuie în primul şi al doilea trimestru al anului 2021 “sute de milioane

de doze” de vaccin dezvoltat de Oxford/AstraZeneca. De asemenea, Institutul Indian de Serologie (SII) a solicitat autorizaţie de urgenţă din partea autorităţilor indiene, autorizaţie care presupune administrarea vaccinurilor candidate înainte de finalizarea fazei finale a testelor clinice.

Vaccinul în Orientul Mijlociu

În Orientul Mijlociu, Sinopharm a derulat faza a 3-a de testări clinice în 10 ţări din regiune, inclusiv în Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein, Iordania şi Egipt, dar nu se ştie încă dacă aceste ţări vor fi primele care vor primi vaccinul dezvoltat de Sinopharm. Faza a 3-a a testelor clinice cu vaccinul rusesc Sputnik V se derulează, de asemenea, în EAU.

Israelul a demarat prima fază a testelor clinice cu vaccinul său BriLife, dezvoltat de Institutul Israelian de Cercetători Biologice. Faza a treia a testelor clinice ar putea să înceapă în luna aprilie sau mai a anului viitor.

Africa

În ce priveşte Africa, vaccinarea anti-COVID-19 ar putea să înceapă după jumătatea anului 2021 pe acest continent, a anunţat şeful centrelor pentru prevenirea şi controlul bolilor din Africa, John Nkengasong.

Primele livrări de vaccin ale companiilor Pfizer şi Moderna au fost angajate de SUA şi Europa, iar AstraZeneca este singura companie care a promis că vaccinul său, Covax, va fi distribuit pe o bază nonprofit în multe ţări africane sărace.

Modelele existente analizate relevă perspectiva că vaccinurile anti-COVID-19 ar putea ajunge în toate ţările africane abia la începutul lunii septembrie a anului 2023.

Ultimele stiri

Parteneri