Sari la conținut

Statistici îngrijorătoare. Dr. Vasi Rădulescu. „România a depășit China. La decese avem aproape…”

pacienții bolnavi de Covid-19
S-a schimbat profilul pacienților cu Covid.

Statistici îngrijorătoare. Dr. Vasi Rădulescu. „România a depășit China. La decese avem aproape…”

Medicul și scriitorul Vasi Rădulescu a transmis un mesaj important pe pagina sa de Facebook, legat de statisticile îngrijorătoare privind pandemia de coronavirus. Dr. Vasi Rădulescu compară modelul chinez de combatere a pandemiei cu cel european și cel american.

„Cum a controlat China atât de bine pandemia?

Intro. Știm cu toții istoria. Primele cazuri de Covid-19 identificate în Wuhan, China în decembrie 2019. În ianuarie, la începutul lunii, chinezii aveau deja genomul viral identificat. În aceeași lună luau măsuri serioase împotriva răspândirii virusului.
Au început să apară cazuri în mai multe țări. OMS se pripește să declare pandemia, probabil să nu sperie oamenii. Cazurile explodează. În februarie și martie se declanșează coșmarul. Europa e sever afectată. Nordul Italiei are sistemul medical aproape sufocat.

Modelul european

Intrăm în lockdown. Diverse țări adoptă diverse metode. Unii apelează la măști, alții nu. Unii încearcă imunizarea naturală, în masă. Deciziile sunt rapid regretate în Suedia și Marea Britanie. Cercetătorii au mari dificultăți în a se pronunța clar despre virus, mai ales despre cum afectează el organele și ce tratamente pot funcționa (majoritatea nu funcționează).
Începe relaxarea. Se credea că vara, cu temperaturile înalte, va duce la limitarea transmiterii. Lumea călătorește, petrece, respectă mai mult sau mai puțin măsurile de protecție. Se vorbește despre valul doi.
Vine toamna. Cazurile explodează. SUA trece de 10.000.000, cu peste 240.000 de decese. Țările europene au mari probleme. Zeci de mii de cazuri. Lockdown în mai multe state. Măsuri din ce în ce mai severe în altele.
Dar a mai ținut cineva un ochi pe China, locul în care a început pandemia? China are cam 90.000 de cazuri și sub 5.000 de decese. Cum așa?

Modelul Chinez

Avantaj cert – de aici a plecat totul. Spuneam că la început de ianuarie ei aveau deja genomul viral identificat. În aceeași lună au carantinat tot Wuhanul. Au testat toată regiunea. Au construit rapid spitale de campanie, cu 13.000 de paturi în total. Au izolat cazurile ușoare și medii aici, ducând în spitalele obișnuite doar cazurile grave. La nivel național, au impus purtarea măștii, au controlat deplasările, au testat și izolat toate persoanele care au intrat în țară. Au verificat cu dronele și au atenționat oamenii care nu aveau mască. Da, inclusiv afară. Din timp. În scurtă vreme, nu au mai avut nevoie de acele spitale.
Chinezii au purtat măști pentru că au avut acces imediat la ele și pentru că ei sunt obișnuiți cu așa ceva. Plus, în sistemul lor, dacă oficialii le zic ceva, ei chiar respectă. Chiar dacă pare îngrădire de libertate, ei sunt cumva obișnuiți cu asta. Nici nu au mulți antivaxxeri sau antiștiință care să comenteze mereu.

Modelul SUA

Președintele Trump a luat în derâdere masca. A promovat pseudoștiințe. Nu a vrut să ia măsuri serioase rapid. Abia în ultimele luni masca a fost recomandată. Astăzi SUA sunt la peste zece milioane de cazuri și peste 200.000 de decese. Logic, devine foarte greu să mai controlezi asemenea cifre, când nu ai luat măsuri din timp.
Atenție, nu laud neapărat China. Am oferit exemple de măsuri concrete. Uitați-vă de curiozitate pe statistici. Dacă nu știați de ce ei sunt la acele cifre, aveți sus totul coroborat. România a depășit China. La decese avem aproape dublu”, a fost mesajul lui Vasi Rădulescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.