Sari la conținut

Stresul la locul de muncă și bolile de inimă: BĂRBAȚII subapreciați, de două ori mai probabil să dezvolte probleme cardiace

Munca de acasă
Sursă foto: Malte Helmhold/Unsplash
Munca de acasă, dezavantaje

Bărbații subapreciați, de două ori mai probabil să dezvolte probleme cardiace. Stresul legat de locul de muncă nu afectează doar starea mentală a unei persoane, ci și bunăstarea fizică a acesteia.

Un nou studiu spune că bărbații care sunt subapreciați la locul de muncă au șanse de două ori mai mari de a dezvolta boli de inimă în comparație cu ceilalți.

În cel mai recent studiu, publicat în revista Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, cercetătorii au analizat datele a peste 6.400 de participanți pentru a înțelege modul în care diferitele tipuri de stres la locul de muncă afectează sănătatea inimii.

BĂRBAȚII subapreciați, de două ori mai probabil să dezvolte probleme cardiace

Ei au evaluat impactul stresului la locul de muncă și al dezechilibrului efort-recompensă la locul de muncă asupra sănătății inimii. Tensiunea la locul de muncă se referă la situațiile în care oamenii au cerințe ridicate la locul de muncă și lucrează în setări care nu le oferă niciun control.

Dezechilibrul efort-recompensă apare atunci când angajații beneficiază doar de o mică recompensă în termeni de compensare, promovare și stabilitate în schimbul eforturilor.

Unii participanți au raportat stres, alții au avut un dezechilibru efort-recompensă, iar unii dintre ei au suferit ambele.

  • Printre cei care s-au confruntat fie cu efort la locul de muncă, fie dezechilibru efort-recompensă, a existat un risc crescut de boală coronariană cu 49% comparativ cu grupul de control.
  • Când o persoană a fost afectată de ambele, a existat o creștere cu 103% a riscului de boli de inimă.

Rezultatele indică faptul că munca cu stres ridicat poate dubla riscul ca bărbații să dezvolte atacuri de cord și alte complicații. Descoperirile au fost neconcludente atunci când au examinat impactul stresului asupra sănătății inimii femeilor.

„Intervențiile timpurii asupra acestor factori de stres psihosocial la locul de muncă la bărbați pot fi strategii eficiente de prevenire pentru a reduce povara bolii coronariene. În rândul femeilor, sunt necesare investigații suplimentare”, au scris cercetătorii.

Studiul nu a fost o analiză cauzală și, prin urmare, nu poate explica cum sau de ce stresul la locul de muncă afectează sănătatea cardiacă.

Experții sunt de părere că odată cu stresul la locul de muncă, există o creștere a acumulării de placă și o creștere a tensiunii arteriale care pune presiune asupra inimii. Somnul redus și supraalimentarea induse de stres pot agrava și mai mult riscul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel