duminică, iunie 26, 2022

Omicron pare să devină o gripă sezonieră, potrivit specialiștilor. Deși este mult mai contagioasă, aceasta provoacă forme mai ușoare de boală, în majoritatea cazurilor. 

Experții în sănătate au recomandat, recent, a patra doză pentru persoanele vulnerabile, care suferă de afecțiuni ce pot pune viața în pericol în cazul infectării.

Cu toate acestea, se pare, aceasta nu previne infecția cu Omicron, potrivit unui studiu efectuat în Israel.

Te-ar mai interesa: Tratament pentru bătături: natural, ieftin și simp...

A patra doză nu previne infecția

A patra doză de vaccin anti-COVID sporește numărul de anticorpi la niveluri chiar mai mari decât în cazul dozei trei, însă, cel mai probabil, insuficient de mult pentru a preveni infecțiile cu tulpina Omicron, potrivit unui studiu preliminar desfășurat în Israel, comunică RRA.

Vaccinurile au dus la o creștere a numărului de anticorpi „chiar un pic mai mult decât am obținut în urma administrării dozei trei”, a declarat Regev-Yochay, care a precizat că rezultatele sunt preliminare și că nu au fost deocamdată publicate.

Israelul a fost țara care a derulat cel mai rapid, în urmă cu un an, campania inițială de vaccinări, iar luna trecută a început să ofere pentru administrare doza a patra, sau al doilea booster, persoanelor cele mai vulnerabile și grupurilor din categoria cu risc ridicat.

Te-ar mai interesa: Politician acuzat de trafic de copii. Voia să fure...

Va deveni o viroză sezonieră?

Doctor Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, susține că virusul s-ar putea transforma curând într-o viroză sezonieră.

„Numărul de prezentări în serviciile de urgenţă, spitalizările, spitalizările în serviciile de terapie intensivă, solicitările de ambulanță, toate acestea sunt valori, indicatori de patogenitate. Probabil că virusul a ajuns în această etapă de transformare spre o viroză sezonieră. Din 2006 studiez evoluția virusurilor de tip ARN și în 22-24 de luni aceste virusuri devin de patogenitate sezonieră. Probabil că am intrat în această etapă. Ce ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că avem, totuşi, persoane care ar trebui să fie vaccinate şi nu sunt vaccinate şi care vor dezvolta probabil forme mai grave de boală”, a explicat Ioana Stăncel.

Te-ar mai interesa: Sănătatea mintală și adolescenții: Atenție la aces...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private