Sari la conținut

Studiul CIPRA: 4 din 10 români nu iau micul dejun și doar 3 din 10 obișnuiesc să bea 2 litri de apă zilnic

Studiul CIPRA: 4 din 10 români nu iau micul dejun și doar 3 din 10 obișnuiesc să bea 2 litri de apă zilnic.

Potrivit unui studiu românesc, românii tind să sară peste anumite mese, mai ales peste micul dejun și consumă insuficientă apă.

Studiul CIPRA este realizat în colaborare cu Reveal Marketing Research, în luna octombrie 2021, cu scopul de a pune în evidență obiceiurile zilnice și de consum care au un impact direct asupra calității vieții.

Studiul a scos la iveală cinci categorii de factori cu impact direct, și anume alimentația, sportul, somnul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și răsfățul cu moderație.

Studiul CIPRA: 4 din 10 români nu iau micul dejun

În privința alimentației, rezultatele studiului demonstrează că:

  • 4 din 10 români nu iau micul dejun.
  • Doar 3 din 10 români obișnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi.
  • 46% dintre români se confruntă uneori cu lipsă de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentației incorecte.

Chiar dacă majoritatea respondenților (4 din 10) se declară mulțumiți de calitatea alimentației lor, pe care o consideră echilibrată, totuși ei și-ar dori să aibă mai multe cunoștințe despre ceea ce înseamnă să mănânci sănătos, nevoie pe deplin justificată de consecințele îngrijorătoare ale alegerilor alimentare nesănătoase pe care respondenții declară că le-au experimentat:

  • 52% dintre ei nu au energie, se simt lipsiți de vlagă;
  • 49% sunt nervoși, irascibili;
  • 45% au probleme cu digestia;
  • 41% au dureri de stomac.

În privința micului dejun, doar 6 din 10 români iau această masă, considerată de majoritatea nutriționiștilor cea mai importantă din zi, în lipsa căreia crește riscul de excese alimentare și de alegeri culinare neinspirate în a doua parte a zilei. Totodată, 2 din 10 români sar peste cină.

„Obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi excluderea unor mese, cel mai frecvent micul dejun, consumul insuficient de apă, aportul redus de fructe, legume și alte surse de fibre, au un impact negativ asupra stării de sănătate și asupra calității vieții, pe termen lung.

Persoanele care nu au o preocupare pentru un stil de viață sănătos pot ajunge chiar să dezvolte afecțiuni serioase.

De aceea, este important să acordăm acestor aspecte prioritate printre preocupările noastre, să ne informăm din surse credibile și autorizate, așa cum sunt medicii și nutriționiștii, site-urile organizațiilor profesionale sau cărțile și articolele scrise de specialiști cu pregătire“, spune dr. Șerban Damian, nutriționist și expert CIPRA.

Consumul de apă, serios neglijat

Conform studiului CIPRA, puțini români își asigură un consum optim de apă, element esențial pentru starea generală de sănătate.

  • 3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, cantitatea recomandată;
  • 4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri;
  • 2 din 10 beau aproximativ 1 litru;
  • 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

Un consum insuficient de apă, ca și o alimentație incorectă, creează o multitudine de probleme în organism, iar pentru a le preveni este necesar, înainte de orice, să  cunoaștem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre.

Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 813 respondenți, bărbați și femei, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural, utilizatori de internet.

Rezultatele studiului pe cele 5 teme principale cu impact asupra calității vieții sunt disponibile integral pe site-ul oficial CIPRA, secțiunea Studii.

Despre CIPRA

Cei trei membri fondatori au dezvoltat CIPRA cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor prin informare corectă, validată de către experți. Calitatea vieții românilor este afectată de lipsa de informare, care poate conduce la alegeri greșite de consum.

Astfel, CIPRA pune la dispoziția consumatorilor o platformă informativă care să îi ajute în luarea unor decizii în privința obiceiurilor zilnice, astfel încât riscurile care ar putea avea un impact negativ asupra calității vieții lor să fie diminuate.

Pentru a se adapta permanent nevoilor curente de informare ale românilor, CIPRA va stabili un dialog permanent cu consumatori, companii și autorități.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel