Sari la conținut

Studiu: Hipertensiunea arterială crește riscul de fibrom uterin. Cercetătorii vin cu vești bune

fibrom uterin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiunea arterială crește riscul de fibrom uterin

Este cunoscut faptul că hipertensiunea arterială netratată crește riscul de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral.

Cercetări recente, însă, au identificat un alt risc legat de hipertensiunea arterială la femei: o probabilitate crescută de a dezvolta fibrom uterin. 

Hipertensiunea arterială crește riscul de fibrom uterin. Cercetătorii vin cu vești bune

Femeile cu hipertensiune arterială netratată și de debut au un risc crescut de fibroame, tumori necanceroase care se formează pe peretele uterului. Cu toate acestea, tratamentul pentru hipertensiune arterială poate ajuta la scăderea acestui risc, potrivit celui mai recent studiu publicat în Jama Network.

Descoperirile s-au bazat pe datele de sănătate a 2.570 de participante, cu vârste cuprinse între 42 și 52 de ani, care au făcut parte din Studiul Sănătății Femeilor în întreaga Națiune (Study of Women’s Health Across the Nation).

Femeile nu aveau antecedente de fibrom când s-au înscris între 1996 și 1997. Ele au fost urmărite ulterior prin 13 vizite de urmărire semestriale între 1998 și 2013.

În timpul acestor vizite, au fost înregistrate tensiunea arterială și biomarkerii participanților, inclusiv colesterolul, trigliceridele și proteina C reactivă. De asemenea, au fost întrebate dacă iau medicamente pentru hipertensiune arterială.

20% dintre participante au raportat un diagnostic de fibrom. Cercetătorii au observat că:

  • participantele cu hipertensiune arterială netratată aveau un risc cu 19% mai mare de a dezvolta fibrom în comparație cu cele fără hipertensiune arterială.
  • în același timp, persoanele cu hipertensiune arterială tratată au avut un risc redus cu 20% de a dezvolta fibrom.

Noi strategii de prevenire a fibromului

Printre cele cu hipertensiune arterială, participantele care au urmat tratament au avut un risc redus cu 37% de diagnosticare a fibromului, comparativ cu cele care nu au căutat tratament. În plus, persoanele care au luat inhibitori ECA au avut un risc redus cu 48% de a dezvolta fibrom.

„Femeile cu hipertensiune arterială netratată și de debut au avut un risc crescut de fibrom nou diagnosticat, în timp ce cele care urmau tratament antihipertensiv au avut un risc mai mic, ceea ce sugerează că controlul tensiunii arteriale poate oferi noi strategii pentru prevenirea fibromului”, au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, studiul are anumite limitări. Una dintre acestea este că cercetătorii s-au bazat pe diagnosticele auto-raportate de fibrom, ceea ce înseamnă că fibroamele asimptomatice, care ar putea reprezenta mai mult de jumătate din toate cazurile, ar fi putut fi trecute cu vederea. Cercetătorii avertizează că sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege mecanismul și asocierea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel