Sari la conținut

Studiu. Legătura dintre vaccinul Pfizer și o boală rară a sângelui. La ce trebuie să fie atenți atât medicii, cât și pacienții

Studiu. Legătura dintre vaccinul Pfizer și o boală rară a sângelui. la ce trebuie să fie atenți atât medicii, cât și pacienții.

Vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului a fost asociat cu o șansă crescută de a dezvolta purpuratrombotică trombocitopenică (TTP), o boală rară a sângelui, au declarat cercetătorii israelieni.

TTP este o boală autoimună care determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit National Institutes of Health, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, ducând la probleme grave de sănătate.

Studiu. Legătura dintre vaccinul Pfizer și o boală rară a sângelui

Cercetătorii de la Institutul de Hematologie de la Centrul Medical Shamir au spus că au fost alertați cu privire la această problemă după ce au observat o creștere bruscă a TTP în țară – patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a spus că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și apariția simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a izbucnit după o perioadă lungă de remisie.

celulele din sange

La ce trebuie să fie atenți atât medicii, cât și pacienții

Potrivit Jerusalem Post, ministerul Sănătății din Israel evaluează cercetările. Ca urmare a cercetării lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șeful Laboratorului de Hematologie și Hemato-Oncologie Translațională, a recomandat ca persoanele care au avut TTP să se vaccineze doar cu permisiunea specială a medicului lor. Iar după vaccinare, să aibă o evaluare clinică ulterioară.

„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: slăbiciune, oboseală, tulburări neurologice, hemoragie și durere în piept”, a transmis echipa într-un comunicat.

De asemenea, au cerut „persoanelor sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să caute imediat ajutor medical dacă apar simptome.

Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacientului TTP de la 10% în trecut la 80% în prezent.

Un purtător de cuvânt al Centrului Medical Shamir a subliniat că acest studiu, care a fost foarte mic, nu ar trebui în niciun fel să descurajeze oamenii să se vaccineze și a încurajat pe oricine care nu a fost încă vaccinat să o facă. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel