Sari la conținut

STUDIU. Obezitatea în copilărie, asociată cu risc de infertilitate la maturitate

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit unui studiu german care a evaluat infertilitatea la peste 20.000 de pacienți de sex masculin trimiși la un centru de fertilitate, nu s-a putut pune niciun diagnostic pentru aproximativ 70% dintre ei. Un procent semnificativ de pacienți de sex masculin fără copii nu au nicio explicație pentru infertilitatea lor.

Cercetările indică, de asemenea, o tendință de scădere a concentrației de spermatozoizi și a numărului total de spermatozoizi în ultimii patruzeci de ani.

În paralel cu scăderea numărului de spermatozoizi, prevalența obezității infantile a crescut la nivel mondial de la 32 la 42 de milioane. Observatorii estimează că aproximativ 60% dintre copiii de astăzi vor fi obezi până la vârsta de 35 de ani.

Alte studii în Italia și Franța au dezvăluit, de asemenea, hipotrofia testiculară la aproape un sfert dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani, a căror fertilitate viitoare este, prin urmare, în pericol.

Diferite condiții de mediu (inclusiv expunerea la substanțe chimice perturbatoare ale sistemului endocrin) și obiceiuri personale (cum ar fi sedentarismul sau tulburările alimentare) s-au schimbat dramatic în ultimele decenii. Impactul obezității și al tulburărilor metabolice legate de obezitate asupra creșterii testiculare în copilărie este necunoscut.

În studiul recent, cercetătorii au realizat o analiză retrospectivă, transversală, pe copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, trimiși la Unitatea de Endocrinologie Pediatrică de la Universitatea din Catania, în Sicilia, pentru controlul greutății corporale.

Riscurile obezitatăţii inflantile

Cercetarea apărută în European Journal of Endocrinology, publicată de Oxford University Press, şi citat de 360medical.ro indică faptul că băieții supraponderali tind să aibă un volum testicular mai mic, ceea ce îi expune riscului de infertilitate la vârsta adultă.

Specialiștii au colectat date privind volumul testicular, vârsta, indicele de masă corporală și rezistența la insulină la 268 de copii și adolescenți. Aceștia au constatat că băieții cu o greutate normală aveau un volum testicular de 1,5 ori mai mare în comparație cu cei care erau supraponderali sau obezi la vârsta peripuberală.

Copiii și adolescenții din studiu cu niveluri normale de insulină au avut un volum testicular de 1,5-2 ori mai mare în comparație cu cei cu hiperinsulinemie, o afecțiune adesea asociată cu diabetul zaharat de tip 2, în care pacienții au niveluri mai ridicate de insulină în sânge.

Astfel, cei cu supraponderabilitate sau obezitate, hiperinsulinemie sau rezistență la insulină au prezentat un volum testicular mai mic decât colegii lor sănătoși.

Producție mai slabă de spermatozoizi

Întrucât un volum testicular mai mic estimează o producție mai slabă de spermatozoizi la vârsta adultă, cercetătorii noului studiu cred că pierderea în greutate ar putea ajuta pacienții să evite infertilitatea mai târziu în viață.

„Deși prevalența obezității infantile este în creștere la nivel mondial, impactul obezității și al tulburărilor metabolice asociate asupra creșterii testiculare nu este bine cunoscut”, a declarat Rossella Cannarella, unul dintre autorii lucrării. „În acest studiu, am constatat că a fi supraponderal sau obez a fost asociat cu un volum testicular peri-pubertal mai mic” a precizat ea.

În plus, cercetătorii au constatat că anumite comorbiditățile legate de obezitate, cum ar fi hiperinsulinemia și rezistența la insulină, influențează volumul testicular în pre și post-pubertate.

„Prin urmare, speculăm că un control mai atent al greutății corporale în copilărie ar putea reprezenta o strategie de prevenție pentru menținerea funcției testiculare mai târziu în viață”, a mai spus cercetătoarea.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel