Sari la conținut

Studiu privind eficiența vaccinului Pfizer. Anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă după  5 luni de la imunizare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccin anti-covid Pfizer

Studiu privind eficiența vaccinului Pfizer. Anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă după  5 luni de la imunizare.

Citând un studiu efectuat recent în Qatar, profesorul universitar Bogdan Glăvan răspunde la una dintre cele mai actuale subiecte, în legătură cu eficacitatea vaccinului anti-cvoid Pfizer. Acesta anunță, într-o postare pe contul său de facebook, că o persoană vaccinată cu serul Pfizer anti-covid se poate infecta şi transmite virusul mai departe după cinci luni de la administrare.

Potrivit studiului, vaccinului Pfizer îi scade eficiența împotriva bolii simptomatice, dar păstrează eficiența în ceea ce privește riscul de spitalizare cu cel puțin șase luni.

Studiu privind eficiența vaccinului Pfizer

„Cu alte cuvinte, vaccinul este foarte eficient împotriva îmbolnăvirii grave. Însă după vreo 5 luni nu mai contează, poți lua și transmite virusul mai departe. Cine s-a vaccinat în ianuarie-martie, să ridice mâna?”, a transmis profesorul Bogdan Glăvan.

Potrivit studiului din Qatar citat de profesorul universitar, eficacitatea estimată a vaccinului Pfizer împotriva oricărei infecții, asimptomatice sau simptomatice, a fost neglijabilă în primele două săptămâni după prima doză, a crescut la 36,5% (IC 95%: 33,1-39,8) în a treia săptămână după prima doză și a atins vârful său la 72,1% (IÎ 95%: 70,9-73,2) în primele cinci săptămâni după a doua doză.

„Eficacitatea a scăzut treptat după aceea, scăderea accelerând ≥ 15 săptămâni după a doua doză, atingând niveluri de protecție diminuate până în a 20-a săptămână. Eficacitatea împotriva infecției simptomatice a fost mai mare decât împotriva infecției asimptomatice, dar a scăzut în același mod. Eficacitatea împotriva oricărei boli severe, critice sau fatale a crescut rapid la 67,7% (IÎ 95%: 59,1-74,7) până în a treia săptămână după prima doză și a atins 95,4% (IÎ 95%: 93,4-96,9) în primele cinci săptămâni după a doua doză, unde a persistat cam la acest nivel timp de șase luni.”, arată studiul citat de Bogdan Glăvan.

Anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă după  5 luni de la imunizare

Concluziile studiului sunt următoarele:

  • Protecția vaccinului Pfizer/ Biontech „pare să scadă rapid după vârful său imediat după a doua doză”.
  • Protecția vaccinului Pfizer/ Biontech „persistă la un nivel robust împotriva spitalizării și decesului timp de cel puțin șase luni după a doua doză”.
„Protecția indusă de BNT162b2 împotriva infecției pare să scadă rapid după vârful său imediat după a doua doză, dar persistă la un nivel robust împotriva spitalizării și decesului timp de cel puțin șase luni după a doua doză.”
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Agenția americană a medicamentului (FDA) a acordat autorizare completă pentru vaccinul anti-covid produs de Pfizer, pentru persoanele de peste 16 ani. Este primul vaccin care obține o astfel de autorizare, până acum serurile aprobate beneficiind doar de autorizare de urgență de punere pe piață.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel