Sari la conținut

Sunt sesizate tot mai multe certificate de imunizare false. Cum vor răspunde autoritățile în astfel de circumstanțe?

Termenul de valabilitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În România sunt sesizate tot mai multe certificate false de vaccinare. Cu toate acestea, autoritățile susțin că nu există încă o evidență clară a numărului de certificate false existente.

În majoritatea cazurilor, autoritățile descoperă că anumite persoane au un certificat fals în momentul internării. Deși documentul atestă vaccinarea anti-COVID, persoanele ajung să dezvolte o formă gravă de boală și recunosc, până la urmă, că de fapt nu au fost imunizate.

Certificate false de vaccinare în România

Nu există până în prezent o evidență clară a certificatelor false de vaccinare împotriva COVID-19, afirmă ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. Ea îi îndeamnă atât pe medici, cât și pe pacienți să colaboreze cu organele de anchetă pentru descoperirea celor care au recurs la astfel de metode.

„ Noi suntem în legătură cu organele de cercetare şi în momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificate false de vaccinare, sesizăm poliţia, discutăm cu medicii din spitale, cei care primesc şi internează din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţe ca vaccinaţi şi care atunci când dezvoltă o formă moderat-severă, recunosc că de fapt sunt nevaccinaţi şi încurajăm medicii şi încurajăm pacienţii să colaboreze cu poliţia pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode şi vorbim mai ales de personalul medical care a emis certificate de vaccinare fără ca pacienţii să fie vaccinaţi”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, potrivit Rador.

România, pregătită pentru valul 4

România este pregătită pentru valul patru al pandemiei, dar cât mai mulți oameni ar trebui să se vaccineze pentru a nu se îmbolnăvi de COVID-19, susține Florin Cîțu, în timpul unei vizite la un centru de vaccinare din Botoșani.

„Ar trebui să ne vaccinăm dacă vrem să trecem peste pandemie. În iarnă, când înaintea valului trei, problema pe care o aveam era că nu aveam doze de vaccin, nu aveam fluxuri de vaccinare.

Această problemă am rezolvat-o. Astăzi avem și vaccin, avem și centru de vaccinare, oameni care sunt aici de dimineața până seara, așteaptă să vaccineze, și în condiții foarte bune. Depinde doar de noi să trecem prin acest val patru cu cât mai puține cazuri. Trebuie să ne vaccinăm. Altă soluție nu există.

Centrele de vaccinare au păstrat toate capacitatea pe care o avem. Putem să vaccinăm peste 100 de mii de persoane zilnic”, afirmă premierul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.