Categories: Stil de viaţă

Temperatura la care poți să mori instant. Cercetător: ”Chiar dacă starea de sănătate e una perfectă”

Temperatura la care poți să mori instant. De aproape o săptămână, un val de căldură, numit și ”cupolă de foc” a cuprins întreaga Europă. România se coace la temperaturi de 38 de grade, iar în Marea Britanie au fost atinse 40 de grade Celsius, pentru prima oară în istorie. 

Nu e de mirare că cercetătorii, tot mai îngrijorați de încălzirea globală, au făcut studii și au descoperit ce condiții atmesferice pot duce la deces spontan.

Într-un studiu publicat anul trecut în Science Advances, intitulat alarmant „The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance,” Radley Horton, profesor la Observatorul Universității Lamont-Doherty, a studiat împreună cu coautorii informații transmise de stații meteorologice din toată lumea, colectate între 1979 și 2017, și au descoperit peste șapte mii de exemple de condiții cu potențial letal pentru om, numite „bulb umed,” potrivit vice.com. 

Condițiile atmosferice la care oamenii mor instant

Temperatura bulbului umed e etapa în care umiditatea și căldura ating un punct în care evaporarea prin transpirație nu mai reușește să răcorească trupul unei persoane. Aceste condiții se întâlnesc cel mai des în Asia de Sud, Orientul Mijlociu și sud-vestul Americii de Nord (zone marcate cu roșu și portocaliu pe harta creată de Horton și colegii lui).

Condițiile apar când umiditatea relativă e peste 95 la sută, iar temperatura e de cel puțin 31 grade Celsius, conform studiului. Acesta a descoperit că trupul uman nu e capabil să suporte condiția de bulb umed după ce temperatura depășește 35 de grade Celsius. În aceste condiții, pot muri și oameni sănătoși.

„Chiar dacă au sănătatea perfectă, chiar dacă stau la umbră, chiar dacă poartă haine în care pot transpira, chiar dacă au o rezervă infinită de apă. Dacă e suficientă umiditate în aer, e imposibil, din punct de vedere termodinamic, să împiedici corpul să se supraîncălzească”, a explicat Horton.

În condiții de umiditate mare, sudoarea nu se mai evaporă

Cercetarea lui Horton e susținută de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei, ceea ce înseamnă că guvernul american a studiat în mod activ condițiile meteo care pot ucide oameni perfect sănătoși: „Unele locații au atins deja condiții extreme de temperatură și umiditate, care nu pot fi suportate de corpul uman”, a afirmat un comunicat de presă AOA. AOA susține alte câteva proiecte care studiază aceste condiții.

Transpirația e o funcție necesară pentru supraviețuire în zilele caniculare. Odată ajunse pe suprafața pielii, picăturile de sudoare se pot fierbe suficient cât să se transforme în gaz și să se dizolve, iar asta elimină căldura și răcorește corpul.

Problema e că abilitatea atmosferei de a absorbi umiditatea e finită; apa poate trece în stare gazoasă doar dacă aerul din jurul corpului e suficient de uscat cât să o accepte. În condiții de umiditate mare, sudoarea nu se mai evaporă în atmosferă, a zis Horton. Din acest motiv, căldura uscată e mai suportabilă pentru organism decât căldura umedă.

„Dacă aerul e deja suprasaturat de umiditate, nu mai poate prelua și transpirația”, a zis Horton.

Așadar, în zilele umede, apa pe care o emană corpul rămâne acolo și fierbe tot mai tare, fără să se mai evapore. (Gândește-te cum te simți într-o saună, în care corpul colectează sudoare în loc să o elimine, până când căldura devine atât de copleșitoare încât trebuie să ieși.)

Tot mai multe regiuni se apropie de acest punct: sud-estul Statelor Unite, golful din Mexic și Australia de Nord, care deocamdată sunt marcate cu verde pe hartă, ating tot mai des condițiile de bulb umed.

Recent Posts

Rețeta-minune de mic dejun cu care o femeie a slăbit 45 de kilograme

Nutriționiștii recomandă adăugarea de proteine ​​la fiecare masă, în condiţiile în care acestea susţin pierderea…

3 ore ago

Românii care au pensia de 5.800 de euro pe lună. Cum au ajuns la această valoare astronomică?

O carieră în Parlamentul European este adesea percepută ca o oportunitate de a activa într-un…

3 ore ago

ANM anunţă SCHIMBAREA radicală a vremii! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au emis o atenţionare meteorologică cod galben, anunţând averse, descărcări electrice şi izolat grindină în…

4 ore ago

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, clasificat la nivel de competenţă foarte înalt

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca a fost clasificat în categoria IM – nivel de…

4 ore ago

România vrea să atragă alte 500 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete a declarat că planurile de extindere a…

4 ore ago

5 tipuri de burtă la femei. Cauzele apariției și metodele de eliminare a grăsimii abdominale

Multe femei ezită să poarte un costum de baie, deoarece corpul lor este corupt de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar