Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că stilul de viață adesea însoțit de stres, dietă nesănătoasă și lipsă de activitate fizică sunt un pericol, iar sănătatea inimii este mai importantă ca niciodată.
Alimentele pe care le consumăm zilnic ne pot ajuta să menținem sănătatea inimii și să avem un corp rezistent. Aceste 7 superalimente nu ar trebui să lipsească în această vară din dieta ta, potrivit experţilor citaţi de Eatingwell.com.
Vestea bună din partea specialiștilor este că factorii de risc asociați bolilor de inimă pot fi controlați foarte ușor. Printre aceștia avem presiunea arterială mărită, colesterolul mărit și inflamația cronică.
Afine
Sunt printre cele mai recomandate fructe special concepute pentru sănătatea inimii. Le poți consuma fără rețineri în luna iulie. Sunt bogate în antocianine, compuși care transformă culorile fructelor.
Studiile arată că odată ce consumi fructe de pădure poți să reduci nivelul de colesterol. De pildă, afinele sunt foarte versatile, putând fi consumate fresh, dar și în smoothie sau în brioșe.

Avocado
Avocado este o alegere excelentă și sănătoasă pentru inimă, pe care o poți adăuga cu ușurință în alimentația ta. Acesta furnizează aproape 20 de vitamine, minerale și fitonutrienți, alături de 5 grame de grăsimi mononesaturate (MUFA) într-o treime de avocado mediu.
Aceste „grăsimi bune” s-au dovedit a ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”). Contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Un studiu desfășurat pe o perioadă de 30 de ani a arătat că un consum mai ridicat de avocado este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și coronariene.
Modelele alimentare sănătoase care susțin longevitatea includ adesea o varietate de fructe, legume și grăsimi nesaturate, iar avocado face parte din această categorie. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea grăsimilor saturate, a zaharurilor adăugate și a sodiului și încurajează alegerea grăsimilor nesaturate ori de câte ori este posibil, spun cei de la Everydayhealth.com, potrivit catine.ro.
Adăugarea avocadoului proaspăt în salate, pe pâine prăjită sau în smoothie-uri, ori folosirea lui ca topping cremos pentru boluri cu cereale integrale, este o modalitate simplă de a susține sănătatea inimii și de a urma recomandările nutriționale.
Varza Kale
Se numără printre cele mai nutritive și dense alimente pentru sănătatea inimii. Frunzele de varză sunt bogate în Vitamina A, C și K și sunt o sursă bună de folați, calciu și potasiu. Anumite diete încurajează consumul de varză Kale.
Sardine
Poate că sunt mici însă sunt bogate în acizi grași omega-3, mai ales EPA și DHA. Studiile au arătat că reduc inflamațiile din corp, dar scad și nivelul trigliceridelor și susțin sănătatea vaselor de sânge. Consumul de sardine de două ori pe săptămână aduce beneficii clare sistemului cardiovascular.
Roșii
Roșiile nu sunt doar o alegere potrivită pentru vară. Sunt bogate în licopen, un antioxidant natural ce oferă culoarea pe care știm că o au. Licopenul ajută de asemenea la reducerea stresului oxidativ și a inflamațiilor, ambele fiind precursoare ale bolilor de inimă. De asemenea, roșiile conțin potasiu care ajută la sănătatea inimii.

Semințe de in
Deși mici, semințele de in sunt un adaos important oricărei diete pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Conțin acizi grași omega 3, fibre și antioxidanți puternici. Studiile au arătat faptul că un consum regulat de semințe de in este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Usturoi
Această plantă este consumată de obicei pe timpul verii. Ajută la sănătatea inimii și conxine compuși naturali de sulf, în particular allicină. Acesta a arătat în repetate studii că scade presiunea din sânge și susține funcțiile cardiovasculare normale. De asemenea, reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică.