Sari la conținut

Tot ce trebuie să ştii despre vasectomie

Vasectomia este un procedeu de sterilizarea permanentă a bărbatului. Intervenția constă în întreruperea canalelor deferente.

În mod normal acestea au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor unde sunt produși, la nivelul prostatei unde se vor amesteca cu lichidul produs de această și cu lichidul seminal din compoziția spermei sintetizat de către glandele seminale. Ca urmare spermatozoizii vor intra în compoziția spermei care prin ejaculare va ajunge în tractul genital feminin în timpul actului sexual ducând la fertilizarea pe cale naturală sau putând fi folosiți pentru fertilizare „în vitro”.

În urma întreruperii canalelor deferente, spermatozoizii nu vor mai intra în compoziția lichidului spermatic prin urmare nu se va mai produce fecundarea ovulului ceea ce echivalează cu sterilitatea

Citeste si:

 Vasectomia este optimă în următoarele situații: 

– când cuplul decide că are deja numărul de copii doriți

– când nu se dorește utilizarea altor mijloace de contracepție

– când datorită unor probleme de sănătate ale partenerei nu este dorită o sarcină.

Nu este indicată vasectomia în următoarele condiții:

– nu există siguranță în decizia de a nu mai avea copii

– în cazul relațiilor instabile, cupluri neconsolidate

– motivație explicată doar de dorința partenerului

– bărbați tineri cu multe schimbări în viața personală

– bărbați necăsătoriți sau divorțați.

Recuperarea

Recuperarea postoperatorie durează maximum cinci zile. Ulterior, viața sexuală poate fi reluată, însă specialiștii recomandă folosirea protecţiei, deoarece în spermă mai pot fi prezente rămășițe de spermatozoizi. După o lună și jumătate de la închiderea canalelor, se va realiza o analiză a lichidului seminal pentru a se observa dacă mai există vreo urmă de spermatozoizi, iar, pentru mai multă siguranță, după alte două săptămâni, se va mai face o analiză. Abia după cele două analize medicul va putea certifica sterilitatea.

Riscuri

În general, intervenția chirurgicală este lipsită de efecte adverse. Însă există și cazuri în care pot apărea sângerări la nivelul scrotului, mai exact, poate apărea o umflătură care să producă durere. De asemenea, după două zile de la operație poate apărea o infecție la nivelul tăieturii, urmată de o inflamație. De obicei, în aceste cazuri se administrează antibiotice, pentru a evita complicațiile.

Nu afectează viaţa sexuală

După intervenţie, bărbatul poate avea o reţinere pe plan sexual. Aceasta are o bază emoţională și poate fi rezolvată prin câteva ședinţe de psihoterapie. În rest, viaţa sexuală se desfășoară normal, deoarece vasectomia nu afectează erecţia.

După realizarea sterilizării, partenerii consideră viaţa sexuală chiar mai plăcută, deoarece scapă de corvoada contracepţiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.