luni, aprilie 12, 2021

La naștere, copiii sunt foarte sensibili la lumină și nu se pot concentra foarte bine asupra formelor sau culorilor. Pe măsură ce cresc, vederea lor continuă să se dezvolte: până la o lună sunt capabili

să vadă până la un metru înaintea lor, iar la patru luni cuprind cu vederea o încăpere întragă și pot distinge între culori și nuanțele acestora. 

Dar probleme de vedere pot apărea încă din primul an de viață. Vorbim de miopie, regăsită la 1 din 4 copii care au împlinit vârsta de doi ani și care se traduce prin dificultatea de a focaliza obiectele aflate la distanță sau de așa-numitul „ochi leneș”, o afecțiune care apare la 3 din 100 de micuți și îi împiedică practic să-și folosească unul dintre ochi la capacitate maximă. 

Mai târziu, în adolescență, ajung să lucreze cu tot felul de

gadgeturi precum telefonul mobil, computerul sau jocuri video. Inevitabil, ochii devin obosiți și uscați, singurele metode de contracara câtuși de puțin deteriorarea vederii fiind ajustarea monitorului la circa 60 de centimetri depărtare, utilizarea unei veioze de birou chiar și ziua plus pauzele dese.

De regulă, până în 40 de ani, vederea se menține relativ în parametri normali, însă după acestă vârstă oamenii încep să aibă nevoie de ochelari, mai ales la citit sau activități care necesită concentrare. În cele mai multe cazuri, oftalmologii pun diagnosticul de prezbitism, însemnând că pacientul

trebuie să se depărteze de un anumit obiect pentru a-l vedea mai bine. Afecțiunea poate fi corectată ușor, folosind lentile de contact sau apelând la operațiile cu laser.

Vederea are de suferit și de pe urma altor boli, precum diabetul sau tensiunea. Diabetul este, de altfel, principala cauză a orbirii la adulți. Pe la vreo 60 de ani apare cataracta, caracterizată cu un „văl peste ochi” și glaucomul, adică deteriorarea nervului optic. Ambele se rezolvă pe cale chirurgicală.

Tot în acea perioadă poate interveni degenerarea maculară, afecțiune ce include o varietate de boli oculare

și care îi împiedică pe vârstnici să recunoscă chipurile sau să citească, ceea ce îi aduce adesea în pragul depresie. Boala poate fi prevenită printr-o dietă bogată în Omega 3 și vitamina C și E conținută de citrice, legume verzi sau pește gras.

Ultimele stiri

Parteneri