Sari la conținut

Totul despre căscat. Ce se întâmplă în corpul nostru când căscăm și de ce este contagios

Sursa foto: Pixabay
Anemia este una din cele mai frecvente cauze ale căscatului excesiv

Totul despre căscat. Ce se întâmplă în corpul nostru când căscăm și de ce este contagios.

De obicei, oamenii cască la primele ore ale dimineţii sau seara târziu, când creierul încă se adaptează ritmului circadian. Oamenii de ştiinţă cred că acest gest este necesar pentru reglarea temperaturii creierului, astfel încât acesta să funcţioneze corect iar eficienţa mentală să fie la cote maxime.

Astfel se explică şi de ce căscăm mai mult vara, deşi se întunecă mai târziu. Temperaturile crescute determină creierul să ia atitudine. De altfel, o cercetare realizată de oamenii de ştiinţă britanici a demonstrat că pe măsură ce temperatura ambientală creştea exista o incidenţă mai crescută a căscatului.

Legătura dintre căscat şi dragoste. Cum îţi poţi da seama dacă te iubeşte cu adevărat

Este căscatul contagios?

Există ipoteza conform căreia căscatul ar fi contagios, însă cauzele nu au fost pe deplin desluşite. Un studiu al cercetătorilor americani arată că acest căscat contagios ar putea fi asociat cu trăsăturile empatice ale atribuirii unei stări mintale şi sunt afectate negativ de intensificarea trăsăturilor de personalitate schizotipice mai mult decât alte sarcini de autoprocesare.

Ce se întâmplă în corpul nostru când căscăm

Atunci când căscam noi declanșăm de fapt, un val de eliberare a fluidului spinal din interiorul creierului, în josul părții posterioare a gatului (regiunea occipitală) și prin întregul nostru SNC (sistemul nervos central).

Unii oameni aud această eliberare ca un val de ceea ce simte ca „lichid” sau „tunet” în urechi. In mod interesant acesta este același sunet pe care il putem auzi în timp ce în stare lucidă/adormire înainte de on-set de proiecție astrala, sau de călătorie astrală (dar acesta face obiectul unei alte postări într-o altă zi – dacă sunteți interesați să știți mai multe despre călătoria astrală și respirație să-mi spuneți în comentariile de mai jos).

Atunci când căscam, fluxul de sânge este, de asemenea, crescut, cand instantaneu fiecare celula din corpul vostru este umplută cu lumina. De aceea avem tendința să ne simtim „mai ușori”, fizic, după un căscat bun.

De ce este căscatul contagios? - Dailyrenate.ro

Curiozități despre căscat

  • Căscatul va face bine și ne ajută sa rămânem conectați la echilibrul nostru interior.
  • Nu va jenați niciodată sa căscați. Trebuie încurajat, deoarece ne conectează cu fluxul nostru.
  • Puteți declanșa un căscat doar gândindu-va la el. Acesta este un instrument de urgență, atunci când aveți nevoie de mai multă lumină, viață și echilibru în corpul vostru precum și energie.
  • In fiecare zi respirați profund, gândind și acționând pozitiv și implicarea în stretching si meditație va reduce cantitatea de căscat pe care trebuie să-l faceți pentru a rămâne în flux.
  • Dacă duceți un stil compromis de viață (și majoritatea dintre noi facem la un moment dat zilnic), căscați de multe ori pentru sănătatea energiei. De fiecare dată când căscați, este precum o sesiune de mini –vindecare, și nimeni nu va știi ce faceți de fapt.
  • Fiinţele umane încep să caşte încă din stadiul de embrioni. Primul căscat apare, potrivit studiilor ştiinţifice, după 11 săptămâni de la concepere.
  • Căscatul nu este o caracteristică exclusiv umană! Şi peştii, animalele sau păsările cască. Fenomenul contagios, însă, se manifestă doar la oameni şi cimpanzei.
  • Numai dacă te gândeşti la căscat vei avea tentaţia să o faci. De câte ori ai căscat citind acest text? Căscatul durează în medie 6 secunde. În acest timp, inima bate mai puternic pentru a susţine procesul de respiraţie.
  • Căscatul excesiv poate fi o reacţie anormală a nervului vag, semnalând o afecţiune a inimii sau a creierului.
  • Dacă o persoană necunoscută cască în faţa ta, nu vei fi la fel de tentat să repeţi gestul precum ai face-o în cazul în care ai avea de-a face cu o persoană de care eşti apropiat (iubit, mamă, frate etc.). Explicaţia constă în faptul că reacţia de a căsca este pusă pe seama empatiei.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel