Sari la conținut

Transpirația excesivă: Care este cel mai eficient tratament

Sursa foto: Pixabay

Transpirația ne poate scăpa de toxine, dar poate fi și semnul unor boli grave. Cum ne dăm seama dacă este ceva grav și cum putem trata. 

Transpirația poate fi semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reacţie la medicamente, spun medicii. Tot ei spun că este asociată şi cu probleme metabolice, menopauza sau cancer.

Este un fenomen normal cu rolul eliminării căldurii excesive şi de răcire a organismul, menţinând constantă temperatura corpului.

Dar ce înseamnă transpirația excesivă?

Transpirația excesivă, prejudiciu emoțional

Ei bine, această secreţie sudorală este produsul glandelor sudoripare ce se găsesc în stratul profund al pielii. Aceste glande sunt de două feluri:

– Glande ecrine, în număr de 2-5 milioane, distribuite în tot corpul, predominant în palme şi tălpi, mai numeroase fiind la sexul masculin. Acestea sunt influenţate de creşterea temperaturii interne sau externe.

– Glande apocrine, mai reduse ca număr, sunt localizate axilar, în zona organelor genitale, în jurul anusului şi al mamelonului, funcţia lor debutând cu pubertatea şi fiind influenţată de hormonii sexuali.

Totodată, transpirația excesivă poate provoca inclusiv un prejudiciu emoțional, spune medicul Oltjon Cobani, citat de platforma dcmedical.

Așadar, hipersudorația de la nivelul axilei creează o senzație de discomfort.

”Vara şi-a intrat aproape deplin în drepturi, iar azi vreau să vă vorbesc despre transpiraţia excesivă şi ce putem face împotriva ei!

Hipersudorația de la nivelul axilei este una dintre cele mai deranjante pentru pacient, pentru că axilele sunt în permanenţă umede, hainele se pătează, apare mirosul neplăcut datorită creşterii colonizării bacteriene pe aria afectată.

Afecţiunea poate cauza un prejudiciu psiho-emotional major pentru pacient, de la anxietate şi scăderea respectului de sine până la depresie sau izolare ori chiar disabilitatea de a se mai integra într-un mediu profesional ori şcolar”, arată medicul citat de dcmedical.

Ac de cojocul transpirației excesive?

Medicul Oltjon Cobani explică pe pagina sa de Facebook ce se poate face în cazul transpirației excesive.

”Din păcate, de multe ori transpiraţia excesivă este acceptată de către pacient, neştiind că există soluţii prin care poate fi controlată şi combătuta.

Cel mai eficient, sigur şi neinvaziv tratament rămâne injectarea de toxina botulinică tip A (Dysport) în aria afectată, hipersudorația reducându-se până la dispariţie.

Efectul local al acesteia este reprezentat de inhibarea eliberării acetilcolinei la nivelul joncţiunii neuromusculare, prin care se blochează transmiterea nervoasă la nivelul glandei sudoripare, oprind astfel secreţia acesteia.

Tratamentul cu toxina botulinică se foloseşte în medicină de peste 30 de ani (în special pentru afecţiuni neuromusculare), este sigur (are aprobare FDA pentru aceasta afecţiune)”, susține medicul.

Totuși, nu poate fi făcut de oricine, ci de un medic specialist. Altmiteri, da, ar putea avea efecte adverse majore, atrage atenția medicul.

De ce transpirăm

Potrivit medicilor, transpirația excesivă ar putea fi și semnul unei hipertiroidoze. Această afecțiune este caracterizată prin secreţie excesivă a glandelor sudoripare.

Iată ce spun specialiștii citați de Medical News Today.

Potrivit medicilor, când transpiraţia este excesivă în cazul hiperhidrozei secundare generalizate – afectează regiuni mari ale corpului.

În aceste cazuri este, de regulă, semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reacţie la medicamente, dar este asociată şi cu probleme metabolice, menopauza sau cancer.

Poate, de asemenea, să fie un simptom al infarctului miocardic, potrivit Medical News Today.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.