Sari la conținut

Tratamentele împotriva depresiei pot schimba structura creierului. Iată ce arată noi studii

Tratamentele anti depresie pot schimba structura creierului. Care este explicația, ce se întâmplă de fapt o arată noi studii. 

Probabil că fiecare dintre noi se confruntă cu o depresie la un moment dat, această afecțiune luând un avânt incredibil în timpul pandemiei.

La nivel mondial, milioane de oameni se luptă cu depresia, mulți dintre aceștia pierzând în fața teribilei boli. De altfel, tulburările precum depresia cronică pot fi extrem de dificil de tratat.

Iar veștile nu sunt tocmai bune căci noi studii arată că unii pacienți pot fi ajutați cu tratamentul potrivit, dar există efecte adverse.

Potrivit unor studii recente realizate de oameni de știință din Germania, tratamentele precum medicamentele antidepresive, terapia comportamentală și terapia electroconvulsivă pot schimba structura creierului.

Deocamdată nu se știe cât timp persistă aceste schimbări rămâne. Este doar o perioadă scurtă de timp sau permanent? – este întrebarea la care alte studii trebuie să răspundă.

Cei care suferă de depresie majoră, sau depresie clinică, au probleme cu reglarea emoțiilor negative și reacțiile psihologice la stres. În astfel de circumstanțe dificile, chiar și cele mai plăcute activități pot părea o povară pentru unele persoane.

Depresia majoră, asociată cu modificări ale volumului de materie cenușie

Studiile de imagistică a creierului, realizate în trecut, au descoperit că depresia majoră este asociată cu schimbări în volumul materiei cenușii și a substanței albe.

Totodată, depresia majoră este asociată cu o activitate crescută în amigdală, fapt ce influențează experiențele emoționale, micșorarea hipocampului, care joacă un rol major în învățarea și memoria pe termen lung, dar și micșorarea ganglionilor bazali, care ajută la procesarea emoțiilor.

Depresia majoră rezistentă la tratament, însă, prezintă schimbări în ganglionii bazali și lobul care procesează informația senzorială, potrivit Descoperă care citează Science Alert.

Dacă există cu adevărat o legătură puternică între structura creierului uman și funcția depresiei, atunci asta ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentelor și diagnosticelor.

Totuși, cercetătorii de astăzi nu sunt de acord că această legătură ar fi suficient de consistentă sau puternică astfel încât să ne putem baza pe ea. Cercetătorii din Germania cred că este.

Noul lor studiu sugerează că o parte din elementele structurale ale creierului descoperite în pacienții cu depresie majoră au putut fi ameliorate atunci când tratamentul cu antidepresive a funcționat, potrivit Descoperă.
Pe de altă parte, tratamentele pentru depresie nu sunt chiar eficiente întotdeauna.
„Ne-a surprins viteza de răspuns. Nu avem o explicație pentru modul în care au avut loc aceste schimbări, sau de ce au avut loc în cazul diferitelor forme de tratament”, a explicat Jonathan Repple, psihiatru la Universitatea din Frankfurt,  Germania.
Chiar dacă sunt bazate pe dovezi, aceste tratamente pentru depresie nu sunt întotdeauna eficiente în mod egal, și nici nu duc la niveluri consistente de schimbări cerebrale structurale.
În ciuda studiilor amănunțite și a tehnologiilor de ultimă generație, oamenii de știință încă nu pot spune foarte multe despre creier. În continuare, creierul rămâne incredibil de complex, misterios ca și emoțiile umane.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel