duminică, iunie 7, 2020

Pe lângă cadouri, cu toții ne pregătim deja să punem pe listele de cumpărături alimentele pe care le vom așeza pe mese de sărbătorile de iarnă ce se apropie. Teama că am putea să ne pierdem silueta ne face uneori să eliminăm din meniu multe dintre preparatele care ne fac plăcere.

Nutriționiștii ne spun însă că există mici secrete care ne permit să ne bucurăm așa cum se cuvine de mesele cu familia și prietenii, fără a ne pune la încercare silueta.

Citește și:

Moderația

Potrivit nutriționiștilor, condiția pentru a ne putea bucura de cât mai multe dintre preparatele specifice acestei perioade este moderația.

„Sărbătorile vin întodeauna cu o multitudine de tentații culinare, mesele pline și meniurile îmbelșugate întregesc, de cele mai multe ori, atmosfera de sărbătoare. Gândul pierderii siluetei poate să îi oprească însă pe mulți din a savura anumite preparate culinare servite la o masă, în această perioadă. Cea mai bună opțiune este însă de a gusta din tot ce ne face plăcere, dar, categoric, cu moderație. De la alimentele care ne plac, la băuturile care ne vor completa mesele, se recomandă consumul moderat”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Citește și:

Mișcarea

Totodată, important este să nu uităm să facem mișcare, chiar și câteva minute de mers pe jos, plimbări scurte, în aer liber, de 15-20 de minute în fiecare zi, sau mers cu bicicleta. Această activitate ne va menține un tonus bun, ne va activa metabolismul și va ajuta sistemul digestiv. Astfel, revenirea la activitățile obișnuite de după perioada sărbătorilor se va face mult mai ușor.

Citește și:

Consumul alimentelor și băuturilor care favorizează starea de bine

Un alt secret ușor de pus în practică este alternarea tuturor grupelor alimentare și cel puțin o masă cu multe fructe și legume pe zi. Pentru a oferi organismului nostru o cantitate optimă de nutrienți, este recomandat să consumăm fructe și legume din toate cele cinci culori: verde, alb, galben/portocaliu, roșu, albastru/mov. În același timp, este important să evităm alimentele puternic procesate sau concentrate.

„Totodată, băuturile pe care le consumăm în timpul mesei au și ele un rol important în menținerea stării de bine, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele ne ajută să ne păstrăm și silueta. Berea este o astfel de băutură, care datorită conținutului său de vitamine de tip B, supranumite și vitaminele bunei dispoziții, și a aportului caloric redus, poate fi o alegere foarte bună pentru mesele de sărbători. Berea conține un număr redus de calorii, 105 kcal într-o doză de 250 ml de bere cu alcool și 50 kcal într-o doză de 250 ml de bere fără alcool. Mai mult, în condițiile unui consum moderat, datorită conținutului de fibre (solubile), berea poate duce la un tranzit intestinal optim, ușurând digestia”, a completat Corina Zugravu.

Parteneri