duminică, mai 29, 2022

Nivelul ridicat de colesterol este o problemă din ce în ce mai frecventă și este foarte îngrijorătoare, deoarece poate duce la complicații cardiovasculare importante.

Din fericire, nivelurile excesive de colesterol sunt adesea relativ ușor de corectat, mai ales prin efectuarea unor ajustări ale dietei, dar și prin îmbunătățirea calității somnului nostru și prin exerciții fizice regulate.

Te-ar mai interesa: Cum decongelezi în mod corect alimentele? Ce se în...

În acest sens, un articol publicat de Universitatea Harvard ne oferă câteva indicii despre cum să obținem o reducere a acestui aspect.

Leguminoasele, de mare ajutor

O modalitate excelentă de a ne scădea nivelul colesterolului, spun autorii, ar fi să creștem prezența leguminoaselor în dieta noastră obișnuită.

După cum subliniază ei, leguminoasele conțin cantități mari de proteine ​​și fibre și sunt sărace în grăsimi și carbohidrați, ceea ce le face un aliment foarte hrănitor și sănătos.

Această compoziție explică de ce numeroase studii științifice, citate de cercetători, au legat dietele bogate în leguminoase cu un risc redus de a suferi de numeroase patologii precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, accidentele cardiovasculare și, bineînțeles, nivelurile excesive de colesterol. În plus, explică aceștia, s-a observat că consumul frecvent de leguminoase ar putea obține îmbunătățiri la pacienții care suferă deja de aceste probleme.

Te-ar mai interesa: Scăpă de mucegai! Care este cel mai simplu și efic...

De exemplu, autorii lucrării fac referire la un studiu care a concluzionat că administrarea unei cani de leguminoase zilnic timp de trei luni realizează o pierdere semnificativă a masei corporale, scăderea circumferinței taliei, scăderi semnificative ale glicemiei, o scădere de până la opt puncte a nivelului de colesterol din sânge și o reducere semnificativă a tensiunii arteriale.


Cheia tuturor acestor beneficii

Cheia tuturor acestor beneficii pe care par să le împărtășească diferitele leguminoase (năut, linte, fasole, fasole, mazăre…) constă în proporția lor mare de fibre, și mai precis fibre solubile vâscoase. Acest nutrient are particularitatea de a încetini absorbția în intestinul subțire și de a se lega de anumite molecule necesare pentru formarea ulterioară a colesterolului.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru. Curiozități despre creierul uman. T...

La aceasta trebuie să adăugăm că indicele glicemic al leguminoaselor este foarte scăzut, ceea ce reduce nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, producția de insulină (care a fost corelată cu nivelurile excesive de colesterol din sânge).

Toate aceste proprietăți, însă, nu ar fi la fel de utile dacă nu ar fi conținutul ridicat de proteine ​​al leguminoaselor, ceea ce le face o sursă eficientă de energie pentru a înlocui parțial multe alte alimente cu un conținut mai mare de colesterol.

Te-ar mai interesa: Acuzații grave la adresa unui medic cunoscut! Paci...

In plus, sunt alimente foarte satiose, asa ca persoanele care consuma cantitati mari de leguminoase tind sa manance mai putin din alte alimente care nu sunt atat de benefice, ceea ce are un efect pozitiv asupra riscului de obezitate si diabet de tip 2.

În cele din urmă, leguminoasele sunt și o sursă bună de anumite minerale precum potasiul, magneziul sau folatul (o formă de vitamina B) care au și un impact foarte pozitiv asupra unei game largi de parametri legați de sănătatea cardiovasculară.

Te-ar mai interesa: Cele trei otrăvuri pe care le mănâncă românii. Con...

Din toate aceste motive, toate persoanele care testează în mod regulat nivelurile excesive de colesterol sau alte valori care indică o sănătate cardiovasculară precară ar putea beneficia foarte mult de a face câteva modificări simple în alimentația lor, menite să crească aportul de leguminoase care alcătuiesc dieta lor obișnuită.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private