luni, mai 25, 2020

Masca si distantarea sociala, masuri esentiale care contribuie la reducerea raspandirii COVID-19. Din pacate, masca are un dezavantaj – ingreuneaza respiratia.

Unele persoane se tem ca aceasta le poate provoca hipercapnia, afectiune caracterizata prin acumularea excesiva de dioxid de carbon in sange.

Expertii contactati de Mind Body Green arata cum poate sa afecteze masca nivelurile de oxigen si carbon din sange si ofera cateva sfaturi pentru intarirea capacitatii de functionare a plamanilor.

Cum afecteaza masca respiratia?

Citește și:

Plamanii permit schimbul de oxigen si dioxid de carbon, esential pentru functionarea organismului”, explica medicul Robert Graham.

Intrucat masca acopera nasul si gura, aceasta poate face dificila respiratia, explica, la randul sau, antrenorul de performanta Brian MacKenzie.

Intr-o postare pe Instagram, el a scris ca masca poate impiedica expirarea dioxidului de carbon, acesta fiind periculos pentru persoanele cu intoleranta la CO2. „Intoleranta la CO2 inseamna ca nu ne folosim plamanii la fel de mult si nu folosim oxigenul in mod optim”, a spus MacKenzie pentru Mind Body Green.

Citește și:

Potrivit unui studiu, simptomele de retentie ale CO2 (hipercapnia) pot include bataile rapide ale inimii (tahicardie), scurtarea respiratiei (dispnea), confuzie, dureri de cap si ameteala.

Daca masca nu este fixata strans pe fata si nu este folosita pentru o perioada lunga de timp, exista un risc mic de a deveni hipercapnic. „Pentru cei mai multi oameni, purtarea mastii textile sau a mastilor chirurgicale prezinta un pericol redus de a respira cantitati nocive de dioxid de carbon”, precizeaza Graham.

Citește și:

Asadar, daca ai un simptom dintre cele asociate cu retentia de CO2, Graham sugereaza sa dai masca jos, sa te distantezi social si sa respiri adanc.

Sa inspiri oxigen proaspat este o solutie eficienta in astfel de situatii, dar rezolva problema doar pe termen scurt. „Oxigenul nu poate lucra fara CO2 si cu cat ne controlam mai bine respiratia, in special pe cea nazala, cu atat ne dezvoltam o toleranta mai buna la CO2”, explica MacKenzie.

Expertii citati ofera si cateva trucuri pentru a-ti intari capacitatea plamanilor si a mari toleranta la dioxidul de carbon:

Cum iti intaresti plamanii?

Citeste în continuare….

 

Parteneri