Sari la conținut

Vitamina care crește colesterolul bun și scade cantitatea de grăsimi nesănătoase din sânge

Din cuprinsul articolului

Colesterolul HDL, numit și colesterol bun, este cel care preia excesul de colesterol din sânge și îl transportă înapoi la ficat, unde este descompus și eliminat din organism, potrivit Clinicii Mayo.

În plus, sursa a indicat că nivelurile mai ridicate de colesterol HDL sunt asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă.

De fapt, tipurile de colesterol sunt:

  • Colesterolul total: Cantitatea totală de colesterol din sânge. Acesta include atât colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), cât și colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL).
  • Colesterolul rău (LDL): Colesterolul care se acumulează în artere și le înfundă.
  • Colesterolul bun (HDL): Colesterolul care ajută la eliminarea colesterolului din artere.
  • Non-HDL: Acest număr reprezintă colesterolul total minus colesterolul bun (HDL). Colesterolul non-HDL include colesterolul rău (LDL) și alte tipuri de colesterol, cum ar fi lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL).

Vitamina care crește colesterolul bun

Prin urmare, organizația non-profit a dezvăluit că niacina (vitamina B3) poate fi consumată pentru a crește colesterolul bun, deoarece cercetările privind utilizarea vitaminei pe cale orală pentru tratarea unor afecțiuni specifice au arătat că, atunci când este prescrisă, aceasta este utilizată pentru a crește colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL).

În ceea ce privește consumul, Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH) a indicat că se găsește în mod natural în multe alimente precum:

  • Alimente de origine animală, cum ar fi carnea de pasăre, vită, porc și pește.
  • Unele tipuri de nuci, leguminoase și cereale.
  • Alimente îmbogățite și fortificate, cum ar fi multe pâini și cereale.

Cu toate acestea, este important de reținut că cantitatea de care are nevoie fiecare persoană depinde de vârstă și sex, dar în termeni generali recomandările sunt:

  • De la naștere până la vârsta de 6 luni: 2 mg
  • Bebeluși cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 luni: 4 mg NE
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani: 6 mg NE
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani: 8 mg NE
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel