marți, iunie 6, 2023

Curele de detoxifiere au devenit un trend, iar multe persoane recurg la aceste diete considerând că astfel vor elimina toxinele din organism.

Un renumit hepatolog, dr. Cyriac Abby Philips, trage un semnal de alarmă cu privire la sucurile verzi și smoothie-urile folosite în curele de detoxifiere, susținând că un consum regulat al acestora poate afecta grav rinichii.

Într-o serie de mesaje transmise pe Twitter, Philips spune că amestecul de agrișe, sfeclă roșie, spanac și frunze verzi, împreună cu citrice, poate provoca nefropatie acută cu oxalați, o boală gravă care duce la pietre la rinichi și inflamație, potrivit Today.com.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

„Vă rog să nu mai amestecați fructe și o mulțime de legume crude, verzi și colorate, într-un blender și să faceți acasă un suc de detoxifiere, dacă aveți o boală hepatică preexistentă”, a scris dr. Cyriac pe Twitter.

Potrivit experților în sănătate, afecțiunea este indusă de un aport alimentar ridicat de alimente bogate în oxalați. Conform studiilor publicate de Biblioteca Națională de Medicină, nefropatia acută cu oxalați poate progresa către boală renală în stadiu terminal.

Pericolul din pahar

În ultimii ani, experții recomandă consumul de smoothie-uri sau sucuri verzi ca o modalitate excelentă de a începe ziua. Smoothie-urile sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale, care ajută la îmbunătățirea sănătății, conform sursei citate de capital.ro.

Cu toate acestea, adăugarea anumitor ingrediente în proporții mai mari poate furniza minerale și alți compuși în cantități care depășesc aportul zilnic recomandat, suprasolicitând rinichii și afectându-le funcțiile.

Te-ar mai interesa: Superalimentul care ajută la curățarea ficatului ș...

Conform cercetărilor, un aport ridicat de oxalați este definit ca fiind consumul a 250 mg de oxalați pe zi. O cană de spanac conține aproximativ 650 mg de oxalați. Corpul excretă, de obicei, oxalații prin urină și scaun, odată ce se combină cu calciul din stomac pentru a forma oxalați de calciu. Consumul de alimente bogate în oxalați, fără un nivel adecvat de calciu, crește semnificativ riscul apariției pietrelor la rinichi.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Teoretic, cu niveluri insuficiente de calciu în dietă, oxalații pot fi absorbiți, apoi sunt transportați la rinichi pentru o eventuală eliminare prin sistemul urinar. Acest exces de oxalați este descompus în acid oxalic, care reacționează cu calciul pentru a forma cristale de oxalat de calciu. Aceste cristale cresc în dimensiune, în timp, transformându-se în pietre la rinichi.

Philips spune că nu este rău să consumăm un suc de fructe sau legume, ocazional, dar atrage atenția asupra consumului sucurilor de legume și fructe „într-o manieră irațională”. „De exemplu, sucul de portocale și avocado, împreună cu sfecla și spanacul, duce la niveluri foarte ridicate de oxalați în produsul final, care pot dăuna rinichilor”, spune Philips, specialist în hepatologie și transplant hepatic la Spitalul Rajagiri din Kerala, India.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie 2023. Gemeni, o zi calmă și măsur...

”Singura detoxifiere care funcționează cu adevărat sunt ficatul și rinichii oamenilor. Așa cum spun întotdeauna, nu detoxifiem ficatul, ci ficatul ne detoxifiază pe noi”, subliniază el.

Cum să preveniți afectarea rinichilor

Pentru a reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi sau leziuni ale rinichilor, se recomandă includerea fructelor și legumelor care au un conținut scăzut de potasiu, cum ar fi fructele de pădure, pentru a face un smoothie echilibrat.

De asemenea, puteți adăuga suc de țelină, deoarece promovează sănătatea rinichilor și previne formarea pietrelor. Totodată, o dietă bogată în calciu, care include și alimente bogate în vitamina D, ajută la eliminarea fosfaților și oxalaților din intestine.

Te-ar mai interesa: Fructul minune care te vindecă de cancer: Are efec...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private