Sari la conținut

Un american diagnosticat cu cancer de prostată, a început să vorbească cu un „accent irlandez incontrolabil”, peste noapte

parazit în creier
sursa foto: arhva doctorulzilei
vierme rotund găsit în creierul unei femei

Un american diagnosticat cu cancer de prostată, a început să vorbească cu un „accent irlandez incontrolabil”, peste noapte. Imagistica a arătat că tumora pacientului s-a extins la creier, în ciuda faptului că a fost supus chimioterapiei.

Se pare că un bărbat din SUA a dezvoltat un „accent irlandez incontrolabil” după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată, în ciuda faptului că nu are origine irlandeză.

Un american diagnosticat cu cancer de prostată, a început să vorbească cu un „accent irlandez incontrolabil”, peste noapte

Potrivit British Medical Journal (BMJ), simptomele pacientului sunt în concordanță cu sindromul accentului străin (FAS), o tulburare rară în care accentul normal al unei persoane lasă loc unuia nou.

Literatura despre acest sindrom este puțină, dar mai multe studii de caz au descris fenomenul în trecut. Scriind în BMJ, autorii au spus: „Un bărbat în vârstă de 50 de ani cu cancer de prostată metastatic sensibil la hormoni […] a prezentat un accent necontrolat de „brogue irlandez” în ciuda lipsei de origine irlandeză […]”.

Raportul afirmă că nu a fost găsită nicio dovadă de anomalii ale examinării neurologice în timpul imagisticii. Ceea ce au descoperit oamenii de știință, totuși, a fost că cancerul de prostată al pacientului progresa, în ciuda faptului că a primit chimioterapie.

„Nu a avut nicio examinare neurologică istoric psihiatric sau RMN al anomaliilor cerebrale la debutul simptomelor”, au explicat autorii. „În ciuda chimioterapiei, cancerul său de prostată neuroendocrin a progresat, ducând la metastaze cerebrale multifocale și o probabilă paralizie ascendentă para-neoplazică care a dus la moartea lui.”

Altfel spus, cercetătorii au observat că progresia bolii a dus la tumori cerebrale multifocale.

Acest tip de metastază este extrem de rar în cazul cancerului de prostată și apare de obicei târziu în cursul bolii.

În timpul testelor, echipa a găsit, de asemenea, semne de tulburare para-neoplazică, un grup de tulburări rare care apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o tumoare cunoscută sub numele de neoplasm.

Au fost raportate peste 100 de cazuri de sindromul accentului străin

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul caz de SAF descris la un pacient cu cancer de prostată și al treilea descris la un pacient cu o malignitate”, au spus autorii.

Afecțiunea a fost descrisă pentru prima dată în 1907 de un neurolog francez pe nume Pierre Marie. De atunci, au fost raportate doar puțin peste 100 de cazuri.

„Cu FAS, limba ta maternă va rămâne aceeași. De fapt, cel mai probabil veți putea vorbi în propoziții complete fără a da greșit ordinea sau cuvintele”, explică WebMD. „Singura diferență va fi cum va suna accentul tău.”

Mai mulți pacienți afectați de această afecțiune au descris anterior că se simt ca și cum ar fi un „străin în casa lor”.

BBC relatează că în 2006, o femeie din Marea Britanie, Linda Walker, a suferit un accident vascular cerebral și a descoperit că accentul ei Geordie a fost înlocuit cu o voce cu sunet jamaican.

Ea a spus la acea vreme: „Nu numai că am avut un accident vascular cerebral, dar m-am încurcat și cu acest sindrom de accent străin. Nu mi-am dat seama cum suna, dar apoi logopedul meu mi-a redat o casetă cu mine vorbind. Am fost devastată.”

Un alt caz de FAS a fost detaliat în 1941, când o femeie norvegiană și-a dezvoltat un accent german după ce a fost lovită de schijele unei bombe în timpul unui raid aerian al Doilea Război Mondial. Drept urmare, a fost ocolită de localnici care credeau că este o spionă nazistă.

Din fericire, au existat și cazuri în care pacienții cu SAF au reușit să-și recapete accentul inițial fie spontan, fie prin logopedie.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel