Sari la conținut

Un medic de familie trage semnalul de alarmă: În aceste locuri este absolut obligatoriu, chiar dacă nu mai este o regulă, să purtăm mască

Un medic de familie trage semnalul de alarmă după ce, în România, a început să crească numărul cazurilor de viroze de la ridicarea stării de alertă.

În România, a început să crească numărul cazurilor de viroze de la ridicarea stării de alertă, când masca de protecţie a încetat să mai fie obligatorie – spun medicii.

Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că au fost înregistrate, într-o singură săptămână, aproape 48 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute, pe lângă îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV- 2.

Cei mai expuși riscului de îmbolnăvire sunt copiii, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice. Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, doctorul Raluca Zoițanu, a declarat că în ultima perioadă numărul pacienților care se prezintă cu viroze la cabinetele medicilor este în creștere.

Raluca Zoițanu: Față de ultimii doi ani, în care, da, vedeam foarte mult COVID, dar mai puține pneumonii, mai puține altfel de viroze, gripă apropo deloc, acum vedem toate aceaste boli din nou, nu aș spune că mai grave decât înainte, dar, sigur, după ce doi ani de zile ai avut aproape zero cazuri, acum vedem o creștere de două, trei, patru ori.

Virozele se transmit mai ușor, pentru că nu mai suntem protejați de mască

Medicul de familie a mai spus că virozele se transmit mai ușor, pentru că nu mai suntem protejați de mască şi atrage atenția că este necesar să o purtăm în continuare, mai ales în spațiile închise.

Raluca Zoițanu: În spațiile cu risc mare, cum ar fi spațiile medicală, cum ar fi sălile de teatru, de concert, de cinema, unde stăm ore întregi în apropierea altor persoane și într-un spațiu prost ventilat, în mijloacele de transport în comun, dar chiar și în taxiuri.

În aceste locuri este absolut obligatoriu, chiar dacă nu mai este o regulă, să purtăm mască. Avem mii de cazuri de COVID, iată cum toată lumea s-a relaxat și nu mai poartă mască nici acolo unde ar trebui să o poarte.

La primele semne de răceală ar fi bine ca mai întâi să facem un test pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, simptomele fiind asemănătoare, scrie RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel