marți, decembrie 6, 2022

 Inflamarea este prima linie de apărarea a organismului în potriva unor factori biologic, virusuri sau bacterii. Medicul nutriționist Marilena Oprişan a explicat, la Antena 3, că unele alimente ar trebui evitate. 

Medicul explică ce se întâmplă în momentul în care inflamația se află la nivelul tractului digestiv: „Într-o stare de inflamaţie acută vom avea o extensie a abdomenului, prin manifestări precum disconfort abdominal, balonare, meteorism, tranzit intestinal dezechilibrat, chiar şi durere acută. În acest context trebuie să reamintesc rolul radicalilor liber. Aceşti radicali liberi sunt nişte molecule mici asemenea unor proiectile care lovesc în ADN.

Te-ar mai interesa: Trage apa doar după ce pui colacul! Greșeala pe ca...

Un medic nutriționist avertizează: Degeaba mâncăm salată…

„În primul rând ar trebui să lămurim ce este inflamaţia în termeni simpli. Ar trebui să înţelegem că inflamarea este prima linie de apărarea a organismului în potriva unor factori biologic, virusuri sau bacterii. În cazul de faţă vom vorbi despre tractului digestiv. Să ne imaginăm că ne-am tăiat sau lovit la nivelul tegumentului, în momentul în care s-au activat primele semne de inflamaţie vor fi: roşeaţă, edem, căldură la locul leziunii şi durere.

În aceeaşi mod, la nivelul tractului digestiv, într-o stare de inflamaţie acută vom avea o extensie a abdomenului, prin manifestări precum disconfort abdominal, balonare, meteorism, tranzit intestinal dezechilibrat, chiar şi durere acută. În acest context trebuie să reamintesc rolul radicalilor liber. Aceşti radicali liberi sunt nişte molecule mici asemenea unor proiectile care lovesc în ADN. Perturbat ADN-ul acesta îşi modifică structura şi de la o stare de inflamaţie acută se cronicizează. Or inflamaţia cronică reprezintă preambulul bolilor patologie de inflamaţii”, a spus nutriţionistul Marilena Oprişan, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu, mesaj incendiar pentru ministrul Săn...

Alimente de evitat: monoglutamatul de sodiu sau azotaţii cu care sunt tratate fructele şi legumele

„Din categoria proinflamatoare, adică cele care ne fac rău, fac parte aditivii alimentari, în mod special monoglutamatul de sodiu sau azotaţii cu care sunt tratate fructele şi legumele. Banalul usturoi deşi are proprietăţii antiinflamatoare, antioxidante şi antitumorale, dacă este tratat, iradiat şi foarte mulţi azotaţi, el va avea un efect invers şi va face rău. Va avea un efect proinflamator cu un disconfort abdominal pe loc.

Te-ar mai interesa: Obiceiurile de somn care cresc semnificativ riscul...

Mare atenţie la sosurile folosite la salate

Pe lângă azotaţi şi semipreparatele din carne care au nitraţi şi nitriţi sunt tot nişte triggeri inflamatori. Multe mese la restaurant sunt preparate pe bază de stocuri care au la bază aceşti aditivi. Mare atenţie la sosurile folosite la salate. Degeaba mâncăm o salată, dacă dresingul respectiv conţine aditivi. Cel mai bine ne facem noi acasă un dressing din ulei de măsline şi lămâie”, a explicat Mihaela Oprişan.

Te-ar mai interesa: Metoda prin care Irina Loghin își curăță organismu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private