Sari la conținut

Un medicament miraculos din Evul Mediu, recreat de oamenii de știință

medicamente inovatoare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Marcel Ciolacu, despre producerea medicamentelor inovatoare

Cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Wroclaw au fost primii din lume care au recreat în mod sigur un tratament medicamentos faimos în Evul Mediu.

Teriacul, format din 71 de substanțe diferite, a fost apreciat în Europa până în secolul al XVIII-lea ca un antidot miraculos cu efecte medicinale versatile. A fost folosit în timpul epidemiei de ciumă: se credea că luarea acestui medicament scump salva de o boală fatală, potrivit Rador, care citează Euro Pulse.

Acest medicament a fost fabricat numai de farmaciști cu autorizaţie specială. Cel mai apreciat a fost teriacul venețian, dar mai târziu, medicamentul a fost produs şi în Polonia.

Reţeta secretă din 1630

Recrearea acestuia s-a bazat pe o rețetă din 1630 care a aparținut unui farmacist din Toruń. Principala dificultate pentru oamenii de știință a fost căutarea ingredientelor.

De exemplu, componenta cheie a teriacului este corpul viperei. În timpul experimentului, niciun șarpe nu a avut de suferit: cercetătorii au folosit doar acele vipere care au murit în condiții naturale. Alte elemente necesare au fost colectate cu ajutorul comunității internaționale.

Imagine creată cu AI

Era doar placebo?

Oamenii de știință au decis să analizeze compoziția finită. S-a dovedit că posibila eficacitate a teriacului s-a bazat în principal pe efectul placebo. Substanțele benefice conținute în teriac erau în concentrații prea mici pentru a avea vreun efect.

În viitor, cercetătorii intenționează să efectueze analize suplimentare pentru a oferi un răspuns precis despre proprietățile terapeutice ale medicamentului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel