Sari la conținut

Un nou studiu arată care este principala cauză a sclerozei

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
progresial bolii poate fi încetinită

Un nou studiu arată care este principala cauză a sclerozei. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că virusul Epstein-Barr (EBV) – unul dintre cele mai comune virusuri din lume – crește de 32 de ori șansa de apariție a sclerozei multiple.

Legătura dintre herpes și scleroză

Oamenii de știință au speculat mult timp că virusul ar putea fi legat de această afecțiune, dar nu au putut furniza nicio dovadă care să susțină acest lucru. „Acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare al cauzalității”, a spus Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autor principal al studiului.

„Acesta este un pas mare, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu EBV și că țintirea EBV ar putea duce la descoperirea unui remediu pentru scleroza multiplă.” În prezent, nu există un tratament pentru scleroza multiplă, care este o afecțiune care afectează aproximativ 110.000 de persoane în Marea Britanie.

Citeste si:

Societatea Națională de Scleroză Multiplă spune că riscul de a dezvolta boala este de aproximativ unul din 1.000 de persoane. Aceasta este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării, iar cauza acesteia rămâne evazivă.

Simptomele sunt imprevizibile și pot varia de la dizabilități fizice, cum ar fi probleme de mobilitate, până la afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Mulți oameni cu scleroză multiplă raportează că simt un sentiment de epuizare atunci când fac activitățile de rutină. În aproximativ un sfert din cazuri, primul simptom vizibil este o problemă cu unul dintre ochii pacientului, inclusiv daltonismul și vederea dublă.

În schimb, infecția cu virusul Epstein-Barr este uimitor de comună și poate fi găsită la aproximativ 95% dintre oameni. Infecția cu EBV poate face oamenii să se simtă obosiți, fiind cunoscut sub numele de herpes. După ce o persoană contractă agentul patogen, acesta rămâne în sistemul său pentru totdeauna, adesea fără simptome, dar ocazional reactivându-se.

Testele făcute pe analizele ofițerilor din armata SUA

Profesorul Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Peste 9 din 10 persoane sunt infectate cu acest virus în întreaga lume, de obicei în copilărie, și doar foarte rar apare o problemă. Știam deja că acest virus crește riscul apariției unor tipuri de cancer, iar acum știm că este, probabil, un factor de scleroză multiplă, deși este important de reținut că pentru majoritatea persoanelor care au virusul nu le va cauza probleme.”

Cercetătorii din SUA au studiat fișele medicale a peste zece milioane de oameni înrolați în armata SUA, dintre care 955 au dezvoltat scleroză multiplă în timpul perioadei de serviciu. Probele de sânge prelevate de armată, de două ori pe an, au fost analizate de către cercetători pentru a determina dacă persoana avea virusul, iar acest lucru a fost combinat cu un diagnostic ulterior de scleroză multiplă, care începe să se manifeste abia la zece ani după identificarea EBV.

Riscul unei persoane a fost de 32 de ori mai mare la persoanele care au fost testate pozitiv pentru virusul herpesului decât la acele persoane care nu au EBV. O proteină și un biomarker pentru degenerarea nervilor a crescut doar la cei care au fost infectați cu virusul, scriu cercetătorii în studiul lor, publicat în revista Science. Descoperirile lor nu pot fi explicate de niciun alt factor de risc cunoscut pentru scleroza multiplă și sugerează că EBV ar putea fi cauza principală.

Profesorul Ascherio a spus: „În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni sau de a trata eficient infecția cu EBV, dar un vaccin EBV sau care vizează virusul cu medicamente antivirale specifice EBV ar putea preveni sau vindeca scleroza multiplă”, potrivit Yahoo News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.