Sari la conținut

Un nou virus mortal se răspândește rapid! Gândacii aceștia sunt foarte periculoși

Un nou virus periculos se răspândește rapid, cauzat de niște gândaci care nu par atât de amenințători pe cât sunt, de fapt.

”Gândacii care sărută” sunt cunoscuți științific sub denumirea de Triatomine și au îmbolnăvit peste 300.000 de oameni în Statele Unite, potrivit unui nou raport al Asociației Americane pentru prevenirea Bolilor de Inimă, scrie site-ul a1.ro.

Specialiștii avertizează că mușcătura lor poate fi fatală, întrucât transmit un parazit extrem de periculos, denumit Trypanosoma, care duce la boala mortală, numită Changas, potrivit ziarului Eskape.

La nivel global se înregistrează un număr de peste 8 milioane de oameni afectați. Boala Chagas poate provoca probleme cardiace grave și poate duce chiar la deces.

Simptomele încep la două luni după ce corpul a luat contact cu „sărutul” gândacului și sunt asemănătoare gripei, de aceea se poate întârzia diagnosticarea. Este vorba de dureri de cap, febră, dureri musculare, glande limfatice mărite și dificultăți în respirație. Simptomele continuă cu umflături pe pleoape sau leziuni la nivelul pielii.

Deși acești gândaci care o provoacă se găsesc în special în America Centrală și de Sud, boala Chagas devine tot mai populară și se răspândește rapid către alte zone din Canada, Australia, Japonia și chiar Europa. Alte specii de Triatomine se găsesc peste tot în lume.

Specialiștii recomandă tuturor celor care ar putea fi înțepați de o astfel de insectă să respecte următoarele:

– acoperiți fiecare spărtura din ușă, geamuri și din pereții din casă;

– evitați bălțile;

– stingeți luminile din curte;

– păstrați curățenia în casă;

– dacă observați prezența acestor gândaci, sunați imediat la Institutul Național de Sănătate Publică din România.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel