miercuri, august 17, 2022

Raportările clinice au arătat că au fost identificate anomalii în plămânii pacienților covid de lungă durată. Un studiu realizat la Oxford ar putea oferi o potențială explicație pentru motivul pentru care unii oameni suferă de dispnee mult timp după infecția inițială.

Rezultatele studiului pilot care a implicat 36 de pacienți, arată posibilitatea ca boala să provoace leziuni microscopice la plămâni care nu sunt detectate cu ajutorul testelor de rutină.

Te-ar mai interesa: Previziuni apocaliptice: Vin extratereștii, iar pr...

Dispneea este un simptom care apare la majoritatea pacienților cu Covid

Dispneea este un simptom care apare la majoritatea pacienților cu Covid de lungă durată, dar nu a fost clar dacă acest lucru este legat de alți factori, cum ar fi modificări ale modului de respirație, oboseală sau ceva mai fundamental.

Potrivit dr. Emily Fraser, consultant la Spitalul Universitar Oxford și coautor al studiului: „Este primul studiu care demonstrează anomalii pulmonare la persoanele care au suferit de Covid, care acuză probleme de respirație și unde au fost folosite investigații speciale. Aceastea sugerează că virusul provoacă un fel de anomalie persistentă în microstructura plămânilor sau în vascuția pulmonară.”

Te-ar mai interesa: Cum arată fiicele Danei Budeanu. Gemenele au 17 an...

Ar fi nevoie de mai multe eforturi pentru a clarifica semnificația clinică a constatărilor, a adăugat ea, inclusiv modul în care anomaliile aparente se referă la dispnee.

De unde provin anomaliile în plămânii pacienților covid

Claire Steves, lector senior la King’s College din Londra, care nu a fost implicat în lucrare, a declarat că rezultatele ar fi de interes semnificativ pentru oricine trăiește cu dispnee pe termen lung după Covid.

Te-ar mai interesa: Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai...

„Ei sugerează că eficiența plămânului în a face ceea ce este menit să facă – să schimbe dioxid de carbon și oxigen – poate fi compromisă, chiar dacă structura plămânului pare normală”, a spus ea.

„Cu toate acestea, trebuie să așteptăm finalizarea studiului pentru a ști dacă aceste constatări timpurii sunt solide și, dacă da, cât de mult vor ajuta în ceea ce privește potențialele tratamente.” a mai adăugat Claire Steves,

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Fraser și colegii săi au realizat cel mai nou studiu care evidențiază diferențele fiziologice observate la persoanele cu Covid de lungă durată, cercetările publicate în această săptămână indicând o „semnătură de anticorpi” care ar putea ajuta la identificarea celor mai expuși riscului.

Cel mai recent studiu, care își propune să recruteze 400 de participanți, utilizează o tehnică specializată de imagistică RMN în care pacienții respiră gaz xenon în timp ce se află într-un scaner. Gazul poate fi urmărit pe măsură ce se deplasează din plămâni în sânge, oferind o citire a modului în care funcționează plămânii. Acest lucru contrastează cu scanările CT, care arată doar structura plămânilor.

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

Studiul pilotul a comparat trei grupe de persoane: pacienți diagnosticați cu Covid lung care au tomografii normale, persoane care au fost spitalizate cu Covid cu mai mult de trei luni în urmă și nu s-au confruntat cu Covid de mult timp și un grup de persoane sănătoase.

Rezultatele inițiale, publicate pe bioRxiv, arată că există „un transfer de gaze semnificativ afectat” de la plămâni la sânge la pacienți Covid de lunga durata, chiar și atunci când alte teste sunt normale. Anomalii similare au fost depistate la pacienții Covid care au fost spitalizați cu o boală mai severă.

„Acești pacienți nu au fost niciodată în spital și nu au avut o boală severă acută atunci când au avut infecția cu Covid-19”, a declarat prof. Fergus Gleeson, radiolog la Trustul Fundației NHS din Spitalul Universitar Oxford și investigatorul șef al studiului. „Unii dintre ei se confruntă cu simptomele lor de un an de la contractarea Covid-19.”

Gleeson a spus că echipa speră acum să analizeze ce proporție de pacienți cu Covid lung au scanări anormale și să determine semnificația anomaliei și dacă aceasta se îmbunătățește în timp.

Fraser a declarat că constatările nu subminează relevanța programelor de reabilitare: „Strategiile de reabilitare sunt foarte utile”, a spus ea. „Putem face progrese și putem pune oamenii pe drumul cel bun, astfel încât oamenii nu ar trebui să se gândească ”Am leziuni pulmonare și deci nu are rost”

Dr. Louise Sigfrid, specialist în sănătate publică la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că rezultatele au evidențiat necesitatea ca cei care au avut simptome continue să primească evaluări diagnostice cuprinzătoare. „Aceste constatări timpurii sunt foarte interesante și, în conformitate cu alte date emergente privind defectele de perfuzie pulmonară post-Sars-CoV-2, observate la adulți, precum și la adolescenți”, a spus ea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private