duminică, octombrie 2, 2022

Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul gestaţional este o creştere a nivelului de glucoză în sânge, care apare în timpul sarcinii, ceea ce creşte riscul unor probleme de sănătate, atât pentru mamă cât şi pentru copil.
Acest tip de diabet apare, în general, în a doua jumătate a sarcinii, însă poate fi diagnosticat uşor, prin testul de toleranță la glucoză (TTG). Acest test se poate efectua la medic, între săptămânile 24-28 ale sarcinii.

Te-ar mai interesa: Scăpăm de retrogradarea celor 6 planete! Iată care...

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva Diabetului, Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru creşterea gradului de informare a femeilor asupra diabetului care apare în timpul sarcinii – diabetul gestaţional. Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul gestaţional este o creştere a nivelului de glucoză în sânge, care apare în timpul sarcinii,  ceea ce creşte riscul unor probleme de sănătate, atât pentru mamă cât şi pentru copil. Campania are rolul de a informa femeile care işi doresc să aibă un copil cu privire la riscul apariţiei acestui tip de diabet. Astfel, pe site-ul www.viatacudiabet.ro, femeile pot citi informaţii generale despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament.
De asemenea, pentru că stilul de viaţă şi regimul alimentar joacă un rol esenţial în gestionarea acestui tip de diabet, femeile pot găsi pe acest site şi exemple de exerciţii fizice şi de alimentaţie sănătoasă, care împreună pot avea un efect benefic asupra sănătăţii mamei şi a copilului.
Diagnosticarea acestei boli dar şi urmarea unui tratament adecvat şi a unui stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestaţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate ce pot afecta atât mamele, cât şi copilul, înainte şi după naştere. Tratamentul potrivit ajută femeile însărcinate să dea naştere unui copil sănătos, de aceea este important că femeile să poată găsi informaţiile necesare pentru a trece cu bine peste problemele generate de această boală”, a declarat Andrei Foisor, Head of Roche Diabetes Care România.

Te-ar mai interesa: MIRACOLELE meloterapiei! Ce muzică să ascultăm dac...

Potrivit statisticilor, 1 din 7 femei însărcinate dezvoltă diabet gestaţional în timp ce jumătate din femeile diagnosticate vor dezvolta diabet de tipul 2 în următorii 5-10 ani după naştere. Ziua mondială de luptă împotriva diabetului promovează anul acesta prevenţia diabetului de tip 2, prin creşterea accesului femeilor la informaţie, diagnostic şi tratament. La nivel global, 199 milioane de femei trăiesc cu diabet, număr ce se estimează că va creşte până la 313 milioane în 2040.

Te-ar mai interesa: Untul de cafea, un deliciu de care te vei îndrăgos...

Factorii de risc ce contribuie la apariţia diabetului gestaţional
– Supraponderarea înainte de sarcină (când greutatea corporală este cu 20% mai mare decat greutatea corporală ideală)
– Creşterea excesivă în greutate în primele 6 luni de sarcină
– Antecedente familiale de diabet (fraţi, surori, părinţi)
– Glicemia crescută înainte de sarcină, în perioada de repaos alimentar, sau toleranţă la glucoză redusă
– Naşterea unui copil mare la o sarcină anterioara (>4kg)
– Probleme de obstetrică la sarcinile precedente (întreruperi de sarcină, malformaţii, deces fetal intrauterin)
– Diabet gestaţional la sarcina anterioară
– Vârstă mai mare de 35 de ani
– Zahăr în urină sau o cantitate crescută a lichidului amniotic

Te-ar mai interesa: Premieră în România: Asociația Moașelor organizeaz...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private