Sari la conținut

Unde poate fi găsit tratamentul cu anticorpi monoclonali și cine poate beneficia de el?

test Covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tratamentul cu anticorpi monoclonali este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru vindecarea Covid-19. Recent, Ministerul Sănătății a alocat fonduri însemnate pentru achiziționarea acestui tratament, precum și a altor medicamente benefice în vindecarea COVID.

Anticorpii monoclonali sunt proteine artificiale, concepute în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul.

Acesta este recomandat persoanelor diagnosticare cu COVID care, în paralel, suferă și de alte probleme de sănătate.

Unde se pot găsi anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali se găsesc în spitale, unde este administrat în conformitate cu nevoile pacientului și indicațiile specialiștilor. De acest tratament pot beneficia persoanele care suferă și de alte afecțiuni.

Crește numărul spitalelor în care pacienții diagnosticați cu COVID și care suferă și de alte afecțiuni primesc tratament cu anticorpi monoclonali, anunță RRA.

Primul bolnav care a primit acest tratament la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a suferit un transplant în Spania, iar medicamentul se dovedește a fi eficient. Unitatea medicală mai are anticorpi monoclonali pentru încă nouă pacienți.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul, fuzionează cu proteina Spike și blochează atașarea virusului la celulele umane, dar nu pot fi administrați oricui.

Pacientul trebuie să fie la sub 7 zile de la debutul simptomelor, pacientul trebuie să nu aibă o formă severă de boală, deci trebuie să fie o formă ușoară, cu saturații bune, peste 93%, și trebuie să aibă factori de risc: hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, dacă este un pacient cu transplant pe tratamente imunosupresoare, sunt niște criterii bine stabilite în protocolul de tratament național”, explică doctorul Gabriela Deac, directorul medical al Spitalului de Urgență Bistrița.

La Bistrița, tratamentul i-a fost deja administrat unui bărbat.

„În vârstă de 50 de ani, este cu transplant cardiac pe tratament imunosupresor – la Madrid a avut această intervenție, este nevaccinat, a fost cu simptome digestive. S-a prezentat la spital, doamna doctor l-a evaluat și i-a administrat tratamentul cu anticorpi monoclonali, cu o evoluție toleranță bună”, adaugă Dr. Gabriela Deac.

Spitalul de Urgență Bistrița are anticorpi monoclonali pentru încă nouă pacienți, alocați din donația primită de țara noastră din partea Italiei.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel