Sari la conținut

Te trezești peste noapte să mergi la baie? 5 moduri de a prelua controlul

anatomia tractului urinar la femei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Este enervant și frustrant să te trezești noaptea, indiferent de motiv, dar dacă somnul este întrerupt de nevoia de a urina, este posibil să aveți o afecțiune foarte comună numită nicturie.

Urinare frecventă peste noapte. Mai mult de 2 micţiuni pe noapte pot indica existenţa unei infecţii sau efectele secundare ale unor tratamente medicamentos.

În fiecare zi, organismul elimină între 1.200 şi 1.500 de mililitri de urină, capacitatea vezicii fiind de circa 400 de mililitri. Aceasta înseamnă că, pe parcursul unei zile, un om normal ar trebui să meargă la toaletă de 4-7 ori, în funcţie şi de cantitatea de lichide pe care o bea.

Dacă pe parcursul nopţii suntem siliţi să mergem la toaletă mai mult de o dată la 6-8 ore de somn este foarte posibil să suferim de nicturie, sindrom mai frecvent la persoanele în vârstă, dar nu neapărat. Fie corpul secretă prea multă urină, fie vezica nu poate reţine sufient, fie amândouă la un loc, potrivit newhealthadviser. Cauzele sunt multiple, unele au nevoie de ajutorul medicului, în timp ce alatele, nu.

infectie urinara
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nicturia poate fi cauzată de o serie de afecțiuni medicale

Nicturia poate fi cauzată de o serie de afecțiuni medicale și de factori de stil de viață. Acestea includ:

  • Vezica urinară hiperactivă (OAB);
  • Diabet;
  • Prostată mărită;
  • Incontinenţa urinară;
  • Anumite alimente și băuturi.

Un vinovat obișnuit este vezica urinară hiperactivă (OAB) – acest lucru duce la un impuls brusc de a face pipi și afectează una din trei femei din Marea Britanie și 30% dintre bărbați.

Diabetul zaharat, cauza urinarii frecvente pe timp de noapte

Diabetul zaharat, în special atunci când nu este gestionat, poate fi o altă cauză, deoarece nivelurile de zahăr din sânge fluctuante pot însemna ca rinichii să producă urină suplimentară. De asemenea, un simptom comun al diabetului zaharat este setea, iar mai multă băutură înseamnă mai multă pipi.

O afecțiune medicală numită hiperplazie benignă de prostată – sau prostată mărită – care afectează în principal bărbații, împiedică golirea completă a vezicii urinare, ceea ce duce la deplasări mai frecvente la toaletă.

Diferite tipuri de incontinență fac mai greu de reținut în urină, ceea ce poate însemna scurgeri nedorite și mai multe călătorii la baie, inclusiv noaptea. Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială, pot duce, de asemenea, la nicturie.

Cauze urinari frecvente noaptea: Stil de viață , excesul de cofeină, alcoolul

Când vine vorba de factorii de stil de viață , excesul de cofeină, alcoolul, alimentele picante și acide pot irita vezica urinară, mai ales atunci când sunt consumate prea aproape de culcare, ceea ce duce la mai multe tulburări nedorite pe timp de noapte. Și fiți conștienți de consumul de lichide – consumul de apă sau ultima ceașcă de ceai noaptea târziu ar putea fi motivul pentru care pierdeți somnul.

Cinci moduri de a reduce nicturia
Dacă sunteți predispus la excursii la toaletă la miezul nopții, veți ști cât de greu este să vă odihniți corespunzător. Pe lângă faptul că este obositor, somnul întrerupt poate duce, în timp, la alte probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială și diabet de tip 2.

Vestea bună este că există pași pe care îi puteți lua pentru a limita problema – iar marca de asistență medicală Jude vă poate ajuta.

Limitați lichidele înainte de culcare (în special cafeaua și alcoolul)
La fel ca oprirea ecranelor poate ajuta la calmarea minții pregătite pentru somn, reducerea cantității pe care o bei cu câteva ore înainte de culcare poate avea același efect asupra corpului. Limitarea lichidelor cu patru până la șase ore înainte de culcare poate face mai puțin probabil să aveți nevoie să vă treziți noaptea pentru a face pipi. Doar asigurați-vă că rămâneți hidratat pe tot parcursul zilei.

Alcoolul și cofeina sunt ambele diuretice – măresc cantitatea de urină pe care o produceți – așa că reducerea acestora, în special seara, ar putea ajuta la reducerea călătoriilor la baie pe timp de noapte.

Tine un jurnal alimentar
Anumite alimente pot declanșa și nicturie. Alimentele picante și acide, în special salsele fierbinți și sosurile făcute cu roșii, vă pot pune într-o lume de durere când vine vorba de simptomele vezicii urinare hiperactive.

Există, de asemenea, anumite alimente pe care le puteți mânca pentru a ameliora simptomele nicturiei. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, în special în timpul menopauzei, nivelurile de estrogen scad în mod natural, ceea ce poate afecta funcția musculară a vezicii urinare și calitatea somnului. Dar fitoestrogenii, găsiți în surse precum soia, ar putea contracara acest lucru – creșterea nivelului de estrogen. Deci, administrarea de suplimente cu fitoestrogeni ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății vezicii urinare și a somnului.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: